Bubrežni kamenci narušavaju zdravlje kostiju

Bubrežni kamenci narušavaju zdravlje kostiju

Bubrežni kamenci narušavaju zdravlje kostiju
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika upućuje da bubrežni kamenci mogu povećati rizik od nastanka fraktura kostiju.

Znanstvenici su uspoređivali razinu rizika kod 50000 osoba koje su najmanje jednom u životu imali bubrežni kamenac, u odnosu na 500000 osoba koje nikada nisu imale bubrežni kamenac.

Rezultati su pokazali da osobe, koje su imale bubrežni kamenac, imaju veći rizik od nastanka fraktura kostiju, u odnosu na one koje nikada nisu imale bubrežni kamenac.

Razina rizika uvelike ovisi o dobi i spolu. Žene su te za koje se pokazalo da imaju veći rizik od nastanka fraktura, u odnosu na muškarce.

Bubrežni kamenci se formiraju kada je u tijelu povišena razina minerala, naročito kalcija, koji se počinje nakupljati u urinu. Taj kalcij od nekuda mora doći, a dolazi iz kostiju.

Razina koštane mase s godinama počinje opadati, a oko dobi od 30 godina se to smanjenje počinje drastično ubrzavati. Upravo zbog toga imate veći rizik od nastanka fraktura kostiju u tridesetima.

Dobra vijest je da je rizik od fraktura najveći tek nekoliko godina nakon nastanka bubrežnog kamenca, što znači da imate relativno dovoljno vremena da napravite sve što možete za prevenciju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti