Saznajte kako zaustaviti ćelavost kod muškaraca i žena

Saznajte kako zaustaviti ćelavost kod muškaraca i žena

Saznajte kako zaustaviti ćelavost kod muškaraca i žena
 • Objavljeno: Četvrtak, 14.05.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ćelavost ili alopecija

Ćelavost ili alopecija je djelomičan ili potpuni gubitak kose. To je progresivno stanje koje ima različite oblike i uzroke. Najčešći tip gubitka kose naziva se androgenetska alopecija i on je nasljedan, a ako se ne liječi, gubitak kose s vremenom napreduje.

Ćelavost se najčešće javlja između 20. i 30. godine te je izuzetno čest poremećaj koji pogađa i muškarce i žene. Čak 80% svih muškaraca i 40% žena tijekom života imaju androgenetsku alopeciju, a samo u SAD-u od gubitka i stanjivanja kose pati 80 milijuna ljudi.

Uzroci alopecije

Sklonost alopeciji, odnosno opadanju kose, jednim je dijelom nasljedna osobina (prenosi se tzv. poligenskim nasljeđivanjem), ali bitan je utjecaj i ostalih čimbenika koji djeluju na gustoću, rast i kvalitetu kose.

Ostali čimbenici koji uzrokuju alopeciju su:

 • hormonalne promjene
 • povećana razina testosterona
 • poremećaji cirkulacije
 • upale
 • stres
 • nepravilna prehrana
 • ožiljci i tumori
 • imunološki poremećaji i teške infekcije
 • nedostatak vitamina A i C
 • nedostatak minerala bakra, cinka, željeza i silicija
 • nedostatak aminokiselina cistina i metionina
 • onečišćenje

Vrste alopecije

Androgenetska alopecija kod muškaraca

Androgenetska alopecija je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca i žena. Naziv androgenetska upućuje na utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ćelavost. Androgenetska alopecija obično počinje u mladosti uz individualnu brzinu progresije, a kosa se najprije gubi na rubovima, kruni glave i stražnjem dijelu glave, a često je praćena seborejom i seboroičkim dermatitisom.

Ćelavost je dosta učestala kod bijelaca, u prosjeku 25% muškaraca do 25. godine počinje primjećivati znakove androgenetske alopecije. Taj prosjek s godinama raste pa danas oko 50% pedesetogodišnjaka ima upravo ovaj oblik ćelavosti.

Kod muškaraca je to fiziološki proces, a kod žena posljedica hormonske neravnoteže.

Androgenetska alopecija kod žena

Androgenetska alopecija se kod žena javlja rjeđe nego kod muškaraca, ali ni žene nisu pošteđene genetskih predispozicija. Oko 30% žena u pedesetim godinama ima neki oblik androgenetske alopecije. Klinička slika kod žena je obično blaža nego kod muškaraca te se sastoji od difuzne prorijeđenosti kose.

Opadanje kose kod žena najčešće se pojavljuje kao posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika - PCOS. Budući da je sindrom policističnih jajnika česta endokrinološka bolest koja pogađa žene, potrebno se konzultirati s dermatologom i ginekologom, napraviti kompletan pregled i odrediti koncentraciju spolnih hormona.

Alopecija areata

Alopecija areata je žarišno ispadanje kose na vlasištu ili drugim dijelovima tijela. Može biti ograničena na jedno područje (alopecia unilocularis) ili na više njih (alopecia multilocularis). Smatra se da je ova vrsta ćelavosti uzrokovana imunološkim mehanizmima, a često se povezuje sa stresom, vitiligom i bolestima štitnjače.

Ako ste primijetili dlake na četki, jastuku, u odvodu nakon tuširanja ili u zrcalu primjetili mala kružna područja na glavi bez kose, možda imate autoimuni poremećaj zvan alopecija areata. Vaše tijelo tad napada vlastiti imunološki sustav, zbog čega kosa opada, često u većim nakupinama.

Svaki slučaj alopecije areate je različit, neki gube dlake samo na određenim područjima, dok drugi gube puno više dlaka s različitih područja na tijelu. Ponekad kosa ponovo naraste, ali u nekim slučajevima kasnije ponovo ispada.

Ožiljna alopecija

Ožiljna alopecija je oblik ćelavosti kojeg uzrokuju tumori u vlasištu, bolesti kože (poput sklerodermije ili sarkoidoze) te bakterijska i gljivična oboljenja. Za dijagnozu ovog oblika preporučuje se biopsija kože kako bi se razlikovala ožiljna alopecija od drugih vrsta ćelavosti.

Kod ovoga oblika ćelavosti ne postoji mogućnosti ponovnog rasta dlake jer na zahvaćenom području ostaje samo ožiljno tkivo i nema više folikula dlake.

Effluvium capillorum (gubitak kose s korijenom)

Effluvium capillorum označava difuzno ispadanje kose s korijenom koje je posljedica štetnog utjecaja na organizam.

Najčešći uzroci Effluvium capilloruma su:

 • hormonski poremećaji: bolesti štitnjače, sindrom policističnih jajnika, hormonska neravnoteža, porod, prekid uzimanja kontracepcijskih pilula
 • metabolički poremećaji: nagli gubitak tjelesne težine, krvarenje, anemija
 • velika količina stresa
 • konzumiranje određenih lijekova
 • trovanje

Osobe koje gube kosu s korijenom gotovo uvijek primijete iznenadno i jako ispadanje kose, a terapija za ovu vrstu ćelavosti je liječenje osnovne bolesti.

Dijagnosticiranje alopecije

Na tržištu se mogu pronaći brojni preparati za liječenje ćelavosti, ali najprije treba ispitati zašto uopće dolazi do tog problema.

Kako biste konačno saznali koji je uzrok Vaše alopecije te koji je način liječenja najbolje rješenje za Vas osobno, sada imate na raspolaganju TrichoTest™, najkompletniji genetski test za alopeciju, koji istovremeno analizira genetske faktore i druge relevantne karakteristike pacijenta, što omogućuje potpuno sagledavanje uzroka alopecije kod pojedinaca.

Prednosti TrichoTesta™ su:

 1. Potpuno personalizirano liječenje – Na temelju rezultata genetskog testa dobivate svoje personalizirane pripravke.
 2. Objašnjenje genetskih čimbenika – Dobivate kompletan izvještaj koji objašnjava Vaše genetske karakteristike i njihovu povezanost s liječenjem alopecije.
 3. Podrška liječnika – Vaš liječnik će sada potpuno razumjeti Vaše genetske karakteristike te na koji su način one povezane s alopecijom.
 4. Jednokratan genetski test – Vaši genetski rezultati neće se promijeniti tijekom života te se ovo genetsko testiranje provodi samo jednom.

Osim toga, TrichoTest™ omogućuje odabir najučinkovitijih aktivnih supstanci i njihovo odgovarajuće doziranje za liječenje alopecije, pri tome štedeći vrijeme i troškove liječenja na koje pacijent možda neće reagirati. TrichoTest™ je neinvazivan i pouzdan test koji se radi jednokratno, a reproducibilnost i učinkovitost testa iznosi 99,9%. Ovaj test daje saznanja koja pomažu smanjiti rizik interakcija između aktivnih supstanci te poboljšava učinkovitost liječenja, pružajući svakom pacijentu personaliziranu terapiju.

TrichoTest™ je namijenjen svima koji žele razumjeti kako njihova genetika utječe na liječenje alopecije, pacijentima koji imaju obiteljsku anamnezu alopecije te muškarcima i ženama koji su bez uspjeha koristili različite tretmane za alopeciju.

Najnovije

Najčitanije