Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!

Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!

Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da umjerenim konzumiranjem čokolade možete poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Što je čokolada tamnija, to je i zdravija jer to znači da sadrži više antioksidanata.

Kakao je odličan izvor fitokemikalija koje poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuju razinu slobodnih radikala. Čokolada sadrži vitamine i minerale, a naročito je dobar izvor magnezija.

Znanstvenici iz Švedske su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da su samo 2 porcije tamne čokolade tjedno sasvim dovoljne da rizik od nastanka srčanog udara smanjite za 30%. Jedno istraživanje znanstvenika iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka moždanog udara za 39%.

Većina ljudi izbjegava čokoladu zbog želje za skidanjem suvišnih kilograma i održavanja zdrave tjelesne težine. No, znanstvenici iz Kopenhagena su ustanovili da je tamna čokolada zasitna, pomaže u regulaciji apetita i smanjuje žudnju za slanom i masnom hranom.

Čokolada se pokazala učinkovitom i ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2. Znanstvenici iz Italije su ustanovili da je samo 1 kockica čokolade dnevno dovoljna da bi tijelo bolje reagiralo na inzulin.

Čokolada može pomoći i u smanjenju razine hormona stresa. Svaki dan pojedite oko 30 grama tamne čokolade i nakon 2 tjedna ćete primijetiti značajno smanjenje hormona stresa u tijelu. Tamna čokolada potiče cirkulaciju krvi već nakon 2 do 3 sata od konzumiranja.

Tamna čokolada je bez sumnje zdrava, ali samo ako ju konzumirate u umjerenim količinama i ako sadrži najmanje 70% kakaa.

Saznajte tko treba izbjegavati čokoladu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti