Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!

Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!

Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.03.2016.
  • Broj pregleda: 489
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojna istraživanja su pokazala da umjerenim konzumiranjem čokolade možete poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Što je čokolada tamnija, to je i zdravija jer to znači da sadrži više antioksidanata.

Kakao je odličan izvor fitokemikalija koje poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuju razinu slobodnih radikala. Čokolada sadrži vitamine i minerale, a naročito je dobar izvor magnezija.

Znanstvenici iz Švedske su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da su samo 2 porcije tamne čokolade tjedno sasvim dovoljne da rizik od nastanka srčanog udara smanjite za 30%. Jedno istraživanje znanstvenika iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka moždanog udara za 39%.

Većina ljudi izbjegava čokoladu zbog želje za skidanjem suvišnih kilograma i održavanja zdrave tjelesne težine. No, znanstvenici iz Kopenhagena su ustanovili da je tamna čokolada zasitna, pomaže u regulaciji apetita i smanjuje žudnju za slanom i masnom hranom.

Čokolada se pokazala učinkovitom i ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2. Znanstvenici iz Italije su ustanovili da je samo 1 kockica čokolade dnevno dovoljna da bi tijelo bolje reagiralo na inzulin.

Čokolada može pomoći i u smanjenju razine hormona stresa. Svaki dan pojedite oko 30 grama tamne čokolade i nakon 2 tjedna ćete primijetiti značajno smanjenje hormona stresa u tijelu. Tamna čokolada potiče cirkulaciju krvi već nakon 2 do 3 sata od konzumiranja.

Tamna čokolada je bez sumnje zdrava, ali samo ako ju konzumirate u umjerenim količinama i ako sadrži najmanje 70% kakaa.

Saznajte tko treba izbjegavati čokoladu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti