Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Dan planeta Zemlje se obilježava da se podsjetimo da su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom koji nam omogućuje život. Sklad s prirodom i samom Zemljom je nužan da bi se ostvarila ravnoteža ukupnih potreba sadašnjih i budućih generacija.

Okolišna i klimatska pismenost, kojoj je posvećen ovogodišnji Dan planeta Zemlje, nužna je da bi se izgradila globalna svijest i znanje o klimatskoj promjeni i prijetnji koju predstavlja za naš planet. Okoliš treba zaštititi i pri tome je nužno znanje kao temelj napretka, ne samo da bi se unaprijedili zakoni i politike o okolišu i klimi, već i da bi se ubrzalo stvaranje zelenih tehnologija i poslova. Obilježavanje ovog dana pruža priliku da se razvije svijest javnosti u cijelom svijetu o izazovima dobrobiti našeg planeta i čitavog života kojemu je Zemlja oslonac.

Ideja o obilježavanju Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a 2009. godine je UN 22. travnja proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. Danas se ovaj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti