Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.04.2018.
  • Broj pregleda: 89
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dan planeta Zemlje
Izvor slike: Depositphotos

Dan planeta Zemlje se obilježava da se podsjetimo da su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom koji nam omogućuje život. Sklad s prirodom i samom Zemljom je nužan da bi se ostvarila ravnoteža ukupnih potreba sadašnjih i budućih generacija.

Okolišna i klimatska pismenost, kojoj je posvećen ovogodišnji Dan planeta Zemlje, nužna je da bi se izgradila globalna svijest i znanje o klimatskoj promjeni i prijetnji koju predstavlja za naš planet. Okoliš treba zaštititi i pri tome je nužno znanje kao temelj napretka, ne samo da bi se unaprijedili zakoni i politike o okolišu i klimi, već i da bi se ubrzalo stvaranje zelenih tehnologija i poslova. Obilježavanje ovog dana pruža priliku da se razvije svijest javnosti u cijelom svijetu o izazovima dobrobiti našeg planeta i čitavog života kojemu je Zemlja oslonac.

Ideja o obilježavanju Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a 2009. godine je UN 22. travnja proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. Danas se ovaj dan obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti