Djeca su zdravija ako zaspu u isto vrijeme

Djeca su zdravija ako zaspu u isto vrijeme

Djeca su zdravija ako zaspu u isto vrijeme
  • Objavljeno: Utorak, 15.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pridržavanje točnog vremena kada dijete ide na spavanje bitno je za djetetov mentalni razvoj i fizičko zdravlje, a time mu se određuju i navike za cijeli život.

Uvođenjem točnog vremena kada dijete mora u krevet uvelike možemo poboljšati kvalitetu i kvantitetu sna, pokazala su nova istraživanja. Na uzorku od 3.217 američkih obitelji, njih 67 posto uvelo je vrijeme za spavanje. Među njima, samo ih polovica djecu potjera u krevet prije devet sati navečer.

Otkriveno je i da ljudi s nižim prihodima, kao i oni manje obrazovani, rjeđe određuju vrijeme kada će im djeca odlaziti na spavanje. Time djeci smanjuju šanse za zdrav život.

Rutina je bitna, jer ako se dijete dovoljno ne naspava, to će utjecati na njegovo ponašanje, pamćenje, koncentraciju, kao i emocionalnu dobrobit. 'Pridržavanje vremena odlaska u krevet bitno je jer to kratkoročno i dugoročno utječe na zdravlje i kognitivne sposobnosti djece', rekla je Lauren Hale sa njujorškog fakulteta Stony Brook. 'Ako djeci usadimo navike spavanje, ostat će im za cijeli život', komentirala je Hale.


Koliko nam je sna dovoljno:

Novorođenčad do dva mjeseca: 10,5 do 18 sati
Dojenčad: 9 do 12 sati plus dnevno spavanje
Djeca:

· 1 - 3 godine: 12 do 14 sati

· 3 - 5 godina: 11 do 13 sati

· 5 - 12 godina: 10 do 11 sati

Tinejdžeri: 8,5 do 9,25 sati
Odrasli: 7 do 9 sati.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti