Gdje ste pod većim stresom – doma ili na poslu?

Gdje ste pod većim stresom – doma ili na poslu?

Gdje ste pod većim stresom – doma ili na poslu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako možda mislite da ste pod većim stresom na poslu, vaše tijelo kaže drugačije. Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Social Science & Medicine, otkrivaju da je razina hormona stresa veća kada ste doma nego na poslu.

U istraživanju su sudjelovale 122 osobe. Znanstvenici su uzimali uzorke njihove sline kako bi mjerili razinu kortizola dok oni prolaze kroz svoju svakodnevnu rutinu.

Rezultati su pokazali da je razina hormona stresa bila značajno veća kada su sudionici bili doma nego na poslu, iako su oni izjavili da osjećaju veći stres i pritisak tijekom radnih sati i dana, prenosi Prevention.

"Višegodišnja istraživanja su pokazala da siguran posao ne znači manje mentalnog i fizičkog stresa", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sarah Damaske.

Znanstvenicima još uvijek nije potpuno jasan pravi razlog porasta razine hormona stresa tijekom slobodnog vremena, ali vjeruju da je manjak organiziranosti u privatnom životu glavni uzročnik povećanja razine stresa.

Iako se uz posao najčešće veže stres i opterećenje, ovo istraživanje pokazuje da to kod velikog broja ljudi zapravo nije tako. S obzirom da stres može povećati rizik od nastanka raznih bolesti, znanstvenici ističu da je jako važno uskladiti privatno i poslovno vrijeme.

Ako ste pod većim stresom doma nego na poslu, očito nešto radite krivo. Organizirajte dom i svoje slobodno vrijeme na način da vam ne predstavljaju stres, već razonodu i opuštanje.

Naravno da ne možete pobjeći od obaveza koje vas čekaju nakon posla, ali se s njima pomirite i prihvatite ih. Ako ćete dozvoliti da vam svaka sitnica bude izvor stresa, svjesno ćete narušavati svoje fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti