Zašto trebate izbjegavati hladan tuš ljeti

Zašto trebate izbjegavati hladan tuš ljeti

Zašto trebate izbjegavati hladan tuš ljeti
  • Objavljeno: Subota, 23.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Tuširanje je jedna od onih stvari koju ćete teško izmijeniti ako vam netko pokuša dati savjet; jedni vole mlako, drugi jedino ulaze u kipuću vodu, a neki čak kombiniraju toplu i hladnu vodu za vrijeme tuširanja. Velike vrućine, ipak, ljeti nas često tjeraju na hladan tuš kako bismo se što bolje osvježili.

Prema mišljenju stručnjaka, tuširanje vrućom vodom zagrijat će nas još više. Koliko god uživali u vrućoj kupki koja ujedno opušta mišiće i smanjuje napetost, ljeti ima kontraproduktivan efekt jer dodatno zagrijava naše tijelo.

Iz tog razloga, mnogi se tuširaju hladnom vodom, čak do nekoliko puta dnevno, ali prema novim saznanjima koje je otkrio Metro, hladan tuš nije ništa učinkovitiji ljeti. Hladna voda smanjit će protok krvi u kožu, a pritom neće uopće sniziti temperaturu tijela. Prilikom tuširanja osjetit ćemo osvježenje i olakšanje, no nakon samo nekoliko minuta moglo bi vam biti još toplije nego prije tuširanja.

Isto tako, uranjanje u ledeno hladnu vodu može izazvati šok i brojne reakcije; od hiperventilacije do srčanog udara. Zato se je najbolje u ljetnim danima primijeniti mlaki tuš. Idealna temperatura vode tada bi bila oko 37 stupnjeva, baš kao i vaša temperatura tijela. Također, tuširanje hladnom vodom, baš kao i tuširanje vrućom vodom, ima svoje prednosti, ali i nedostatke, stoga je najbolja opcija držati se zlatne sredine, ne samo ljeti već i kroz cijelu godinu.

"Hladnija je voda dobra ako se previše znojite kad je vani vruće", rekla je dr. Abha Gulati, dermatologinja klinike The Harley Street Dermatology. "I obavezno se tuširajte malo dulje kako biste bili sigurni da vam je tjelesna temperatura dovoljno snižena da zaustavite znojenje," dodala je.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti