Muči vas manjak željeza?

Muči vas manjak željeza?

Muči vas manjak željeza?
  • Objavljeno: Utorak, 10.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Glavna zdravstvena prednost željeza je prijenos kisika do organa pomoću proizvodnje crvenih krvnih stanica. Čak dvije trećine ukupnog udjela željeza pronalazimo u hemoglobinu. Najznačajnije zdravstvene prednosti željeza su prevencija različitih vrsta anemije i kroničnih bolesti.

Oko 70% željeza pronalazimo u hemoglobinu i mioglobinu. Hemoglobin je najvažniji faktor u prenošenju kisika od pluća prema različitim tkivima u tijelu, dok se mioglobin nalazi u stanicama mišića i održava pohranu, prijenos i oslobađanje kisika. Oko 5% željeza pronalazimo u sastavu različitih vrsta proteina i enzima. Preostalih 25% željeza pronalazimo u feritinu koji se nalazi u stanicama i cirkulira krvotokom. Uloga i važnost željeza ne smije biti podcijenjena jer manjak željeza ima negativan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma.

Simptomi manjka željeza

Manjak željeza obično uzrokuje kroničan umor, slabost i ostale zdravstvene poteškoće. Manjak željeza otežava optimalno funkcioniranje tijela. Žene i djeca trebaju više željeza od muškaraca jer se kod njih anemija javlja puno češće i u težim oblicima.

Izvori željeza

Željezo pronalazimo u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Možemo ga pronaći u mahunarkama, leći, soji, cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, kruhu, špinatu, repi, klicama, brokuli i suhom voću. Željezo možete unositi i putem dodataka. Osobe koje pate od manjka željeza trebaju uzimati suplemente željeza. Važno je unositi i adekvatnu količinu vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Prednosti željeza

Kada se željezo unosi u adekvatnoj količini, omogućava nesmetano odvijanje niza tjelesnih procesa.

Proizvodnja hemoglobina

Proizvodnja hemoglobina je glavna funkcija ovog minerala. Ne samo to, željezo pronalazimo u sastavu hemoglobina. Daje tamnu crvenu nijansu krvi i također sudjeluje u prijenosu kisika. Pravilna proizvodnja hemoglobina je izrazito važna zbog toga što čovjek gubi krv na različite načine. Žene ju gube tijekom menstruacije, što je jedan od najčešćih uzročnika blagih oblika anemije kod žena.

Funkcioniranje mišića

Željezo je ključno za pravilno funkcioniranje mišića. Prisutno je u mišićnom tkivu i omogućava opskrbu mišića kisikom koji je neophodan za pravilne kontrakcije i rad mišića. Bez željeza mišići gube svoj tonus i elastičnost, a slabost mišića je jedan od prvih simptoma anemije.

Funkcioniranje mozga

S obzirom na to da mozak koristi oko 20% kisika iz tijela, manjak željeza će negativno utjecati na njegovo funkcioniranje. Pravilna cirkulacija krvi stimulira kognitivne funkcije i pomaže u prevenciji kognitivnih poremećaja, kao što je Alzheimerova bolest, stoga pravilan unos željeza igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga.

Sindrom nemirnih nogu

Manjak željeza je jedan od glavnih uzročnika sindroma nemirnih nogu. Većina istraživanja, koja su se provela na ovu temu, fokusirala su se na razinu željeza u tijelu. Niska razina željeza je glavni uzročnik, stoga se osobama uvijek prvo preporuča uzimanje suplemenata željeza.

Regulacija tjelesne temperature

Željezo je važno za regulaciju temperature tijela. Optimalna tjelesna temperatura omogućava optimalan rad svih tjelesnih sustava. Optimalna tjelesna temperatura omogućava i adekvatnu apsorpciju hranjivih tvari.

Prijenos kisika

Jedna od najvažnijih uloga željeza je da prenosi kisik do tjelesnih stanica. To je glavna vitalna funkcija željeza jer je kisik potreban svakoj stanici da bi mogla obavljati svoju funkciju.

Prevencija anemije

Željezo pomaže u prevenciji anemije, koja se najčešće javlja kao posljedica manjka željeza u tijelu. Anemija zahvaća veliki broj ljudi diljem svijeta, bez obzira na to što ju je poprilično lako spriječiti. To je jedno od najčešćih stanja uzrokovanih manjkom nekog nutritivnog spoja.

Kronične bolesti

Željezo pomaže u prevenciji kroničnih stanja. Ne mora nužno biti povezan sa zdravljem krvožilnog sustava. Zapamtite da je željezo važno za funkcioniranje niza tjelesnih sustava, ne samo kardiovaskularnog.

Sinteza neurotransmitera

Željezo aktivno sudjeluje u sintezi niza esencijalnih neurotransmitera, kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u održavanju aktivnosti različitih neurona u ljudskom mozgu.

Umor

Adekvatan unos željeza će pomoći u prevenciji kroničnog umora koji se jednako često javlja kod žena kao i kod muškaraca. Kronični umor je često posljedica manjka željeza pa će stručnjaci kod prvih simptoma kroničnog umora gotovo uvijek prvo preporučiti povećanje unosa željeza.

Imunološki sustav

Željezo igra ključnu ulogu u održavanja imunološkog sustava jakim. Uz sve to, željezo omogućava imunološkom sustavu da brže pobijedi niz bolesti i infekcija. Crvene krvne stanice su neophodne za održavanje adekvatne razine kisika koji je potreban tkivima, organima i stanicama. Bez željeza ne bi bilo hemoglobina, a bez hemoglobina ne bi bilo kisika. Da bi započeo proces liječenja infekcije, ključna je prisutnost željeza.

Nesanica

Željezo može pomoći u ublažavanju simptoma nesanice i također može regulirati navike spavanja. Dokazano je da željezo pospješuje kvalitetnu sna. Adekvatan unos željeza pomaže u održavanju stabilne razine krvnog tlaka, što je naročito važno za kvalitetan i nesmetan san.

Koncentracija

Željezo može pomoći u poboljšanju koncentracije i fokusa. Željezo pospješuje kognitivne funkcije i pamćenje. Održava pravilnu cirkulaciju krvi koja je neophodna za pravilno funkcioniranje mozga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije