Letenje i glavobolja

Letenje i glavobolja

Letenje i glavobolja
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Glavobolja povezana sa zračnim prijevozom se čini da predstavlja velik i bolan problem, izvjestili su istraživači iz Izraela. U studiji koja je uklučivala 906 muškaraca i žena koji su letili avionom više od jednom, blizu 6% ih je prijavilo da su imali glavobolje povezane s letom.

Prema podatku o 3.3 bilijuna sjedišta dostupnih svake godine na komercijalnim letovima, sa popunjenošću od 70%, dr. Israel Potasman i njegovi kolege s Bnai Zion Medical Center, Haifa su procijenili da 100 milijuna ljudi pati godišnje od glavobolje povezane s letenjem avionom.

Ovi rezultati imaju ogroman utjecaj na oboje, i osjećaj patnje i ekonomiju, napisali su u medicinskom časopisu Cephalgia. Postoji veći broj mehanizama koji bi mogli utjecati na pojavu glavobolje tijekom leta, uključujući stres, slabiju kvalitetu zraka, buku motora i promjene u barometarskom tlaku, naglasili su autori. Da bi istražili učestalost glavobolja povezanih s letovima, nadgledali su postetitelje putne klinike u njihovom medicinskom centru.

Više od jednog na njih pet sudionika studije je imalo glavobolje barem jednom mjesečno koje nisu bile povezane s letenjem, pronašli su istraživači. Ali samo nešto više od polovice od 5.7% onih koji su imali prijavljene glavobolje povezane s letenjem su imali pojavu glavobolja tako učestalo. Također su bili nešto skloniji i pojavi migrene. 2/3 onih koji su imali glavobolje povezane s letenjem su bile žene, i 1/3 ih je imala pojavu glavobolje u obiteljskoj povijesti bolesti.

Među onima s glavoboljom povezanom uz letenje, 19.2% ih je izjavilo da imaju glavobolju svaki put kada lete. Blizu ¼ su rekli da imaju glavobolju koja se pogoršava za vrijeme uzleta, a 1/5 je rekla da bol postaje izraženija kada se avion spušta prema Mrtvom Moru što je oko 400 m ispod razine mora, a što bi upućivalo da bi barometarski tlak mogao biti jedan od faktora.

Prosječna dob sudionika studije, koji su došli u Kliniku da bi se cijepili prije puta u tropske krajeve, je bila 33 godine, naglasili su autori, tako da su propustili mnoge starije poslovne putnike koje lete prema Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama. Velika većina pregledanih (njih 97%) su rekli da su letili ekonomskom klasom.

Ova studija, zaključili su istraživači, upućuje na činjenicu da glavobolja povezana s letenjem utječe na značajan broj populacije koja putujue.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti