Jeste li čuli za besplatno Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba?

Jeste li čuli za besplatno Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba?

Jeste li čuli za besplatno Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba otvoreno je od 01.03.2017. godine u Domu zdravlja Zagreb - Centar u Runjaninovoj ulici i namijenjeno je svim osobama bez obzira na dob, spol i zdravstveno stanje. Nastalo je kao suradnja UPPT i Grada Zagreba jer se uvidjelo kako je sve veća potreba za stručnim nutricionističkim uslugama/savjetima, budući da je u porastu broj osoba koje vodu borbu s povišenom TM i/ili boluju od kroničnih nezaraznih bolesti povezanih s lošim prehrambenim navikama.

Stručni tim čine dvije magistre nutricionizma, administratorica i od nedavno je uključen i magistar kineziologije. Svrha Savjetovališta je promovirati uravnoteženu i pravilnu prehranu te educirati građane o tome kako prilagoditi prehranu vlastitim potrebama s obzirom na zdravstveno stanje. Zainteresirani mogu doći u Savjetovalište samoinicijativno ili po preporuci liječnika i drugih zdravstvenih stručnjaka.

Svim korisnicima Savjetovališta mjeri se tjelesna masa, određuje se sastav tijela (udio i masa masnog tkiva i vode, mišićna masa, visceralno masno tkivo masa kosti) i daju se individualne preporuke u sklopu razgovora s magistrama nutricionizma. Analiziranjem dnevnika prehrane procjenjuju se prehrambene i životne navike pacijenata te se na njima temelji daljnje savjetovanje.

Sustavno se radi s pacijentima na promjeni njihovih navika putem edukacije o namirnicama, načinu pripreme i kombiniranju istih. Ne promiču se nikakvi drastični prehrambeni režimi i preporuke, osim ako trenutno zdravstveno stanje ne zahtijeva stroga ograničenja. Pacijenti dobro prihvaćaju i reagiraju na ovakav način rada jer se promjene provode postepeno i održive su do kraja života.

Savjetovalište je prvenstveno namijenjeno zdravim osobama koje žele uravnotežiti svoju prehranu, osobama koje moraju prilagoditi prehranu zbog neke bolesti, osobama koje žele regulirati tjelesnu masu (povećanje ili smanjenje tjelesne mase), onkološkim pacijentima, djeci i adolescentima, trudnicama i osobama starije životne dobi. Osim toga, dostupno je svima koji žele od stručnjaka dobiti provjerene informacije o prehrani. Usluge Savjetovališta su u potpunosti besplatne i nije potrebna uputnica za dolazak, a termini se dogovaraju telefonski ili putem elektroničke pošte. Osim individualnih savjetovanja mogu se dogovoriti i grupna savjetovanja.

Osim u prostorijama Savjetovališta, informacije i stručne savjete o uravnoteženoj prehrane, zainteresirani građani mogu dobiti i na brojnim javnozdravstvenim akcijama u koje je Savjetovalište uključeno. Sustavno se surađuje i sa srednjim školama u vidu stručnih praksi i predavanja, a s ciljem podizanja svijesti o hrani, jer se smatra vrlo važnim mladim naraštajima usaditi principe pravilne prehrane, važnost tjelesne aktivnosti i zdravog načina života.

S obzirom na to da su prehrana i tjelesna aktivnost usko povezane, odnedavno Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba nudi mogućnost stručnog savjetovanja i uputa za tjelovježbu u svrhu redukcije tjelesne mase i same funkcionalnosti organizma kod svih koji imaju neke određene zdravstvene probleme. U planu je i organiziranje i provedba skupnih vježbanja za sve dobne skupine bez obzira na njihove tjelesne mogućnosti i funkcionalne sposobnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti