Kako sačuvati namirnice svježima za vrijeme izolacije od koronavirusa?

Kako sačuvati namirnice svježima za vrijeme izolacije od koronavirusa?

Kako sačuvati namirnice svježima za vrijeme izolacije od koronavirusa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.03.2020.
  • Broj pregleda: 5.005
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kako su svi zbog epidemije koronavirusa osuđeni na izolaciju, vjerojatno ste se opskrbili zalihama hrane da ne morate stalno izlaziti i riskirati zarazu koronavirusom.

Iako su najpopularnije namirnice one koje mogu dugo stajati, ne razmišljajući o roku trajanja, neki su kupili previše svježe hrane koja bi mogla propasti. Isto tako, i neka dugotrajna, ali nepravilno spremljena hrana, može izgubiti okus i svježinu u kratkom vremenu.

Srećom, bacanje hrane može se izbjeći uz nekoliko jednostavnih savjeta za čuvanje hrane. Ako se hrana pravilno skladišti, ostat će svježa duže vremena.

Nekoliko jednostavnih trikova za spremanja i skladištenja hrane može vam pomoći da izbjegnete otpad, kupujete pametnije i manje, a štedite novac.

Savjeti za čuvanje svježe hrane u hladnjaku

  • Provjerite temperaturu unutrašnjosti vašeg hladnjaka pomoću termometra koji se u njemu nalazi. Idealna temperatura je između 3 i 4° jer će hrana ostati svježa, a neće se zamrznuti.
  • Prije kupnje određene namirnice, svakako provjerite rok trajanja! U nekim situacijama se ne isplati kupovati proizvod čiji rok trajanja ističe za dva dana, pogotovo ako znate da ga nećete pripremiti do tad.
  • Pokušajte isplanirati nekoliko obroka koji će se bazirati na hrani koju imate u hladnjaku, a posebnu pozornost posvetite onom čemu prije ističe rok ili vidite da počinje propadati.

Savjeti za spremanje voća i povrća

  • Na ladice u hladnjaku stavite papirnate ručnike koji će apsorbirati višak vlage i pomoći namirnicama (koje uglavnom skladištimo na dnu) da ostanu svježe i da se iskoriste dok nije prekasno.
  • Mnogi vole gljive, ali ih rijetko spremaju jer brzo propadnu. Prije nego ih stavite u hladnjak, izvadite ih iz kutije, omotajte u papirnate ručnike i pospremite u plastičnu kutijicu, da duže ostanu svježe.
  • Ako primijetite da rajčice pomalo trunu, nemojte ih bacati, ispecite ih. Pečene komade stavite u posudu s maslinovim uljem i sigurni ste da će trajati još koji dan.
  • Prije stavljanja u hladnjak, bobičasto voće operite vodom s malo octa. Spremite ih u plastične posude i odložite u stražnji dio hladnjaka gdje će hladnije.
  • Zelena salata koja je počela trunuti isperite, odvojite propale listiće, a preostale ostavite da se namoče nekoliko minuta u ledenoj vodi.
  • Da bi celer, mrkva i rotkvica dulje ostali svježi, nasjeckajte ih i čuvajte u hladnjaku u posudi s vodom i budite bez brige.
  • Tikvice premažite tankim slojem biljnog ulja i pospremite u smočnicu. Tako mogu potrajati tjednima.
  • Jabuke držite odvojeno od ostalog voća i povrća jer sadrže plin etilen, zbog kojeg ostala hrana brže propada.
  • Mladi luk jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv virusa, a dulje će ostati svjež ako ga ostavite u staklenci vode, poput cvijeta. Tako će mu vrhovi rasti, a ako postanu predugački, uvijek ih možete odrezati.
  • Nemojte pospremati glavice češnjaka u posudu s poklopcem, objesite ih u smočnicu i ostavite da dišu na zraku.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

Savjeti za spremanje mesa, ribe i jaja

  • Ribu je potrebno čuvati u vrećici na vrhu zdjele s ledom unutar hladnjaka, ali svakako je pojedite čim prije.
  • Jaja spremite u hladnjak u originalnoj kutiji. Ako ne možete procijeniti jesu li još uvijek svježa, stavite ih u šalicu vode. Svježe jaje će potonuti na dno, a staro će isplivati.
  • Meso i perad trebalo bi čuvati u originalnom pakiranju ako ga planirate pojesti unutar dan-dva. U suprotnom ga zamotajte u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu i zamrznite.
  • Dimljeno meso (šunka, slanina, pršut) može se zamotati u krpu koju ste prethodno natopili octom, potom omotajte u voštani papir i zamrznite.

Savjeti za spremanje kruha i hrane za smočnicu

  • Zamrzavanjem brašna na 48 sati zasigurno će se ubiti svi prisutni insekti, ali nemojte ga držati predugo u zamrzivaču, radije čuvajte u originalnom pakiranju pa 48 sati prije upotrebe zamrznite da budete sigurni da se može koristiti.
  • Kruhu nije mjesto u hladnjaku jer vlažan okoliš samo može ubrzati proces njegova raspada. Ako ga odmah koristite, pospremite ga u dobro zatvorenu posudu na radnoj površini.
  • Ako imate previše kruha, zamrznite višak i prije upotreba ugrijte u pećnici.
  • Suha tjestenina ako se pravilno skladišti može stajati i preko svog roka trajanja koji je najčešće dvije godine, a isto vrijedi i za rižu, lazanje i slične proizvode.
  • Suhu hranu skladištite u hermetički zatvorenim posudama, a ne u originalnoj ambalaži. Tako će se žitarice, pereci, tjestenina i druge suhe namirnice održati svježima.

Savjeti za spremanje ulja

  • Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dvije godine, ali moraju se čuvati u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače podliježu užegnuću. Ako se razvije vinski okus ili miris, vjerojatno nije bilo dobro zatvoreno i to ulje je propalo.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije