Ove stvari ne smijete raditi prije odlaska liječniku

Ove stvari ne smijete raditi prije odlaska liječniku

Ove stvari ne smijete raditi prije odlaska liječniku
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Bez obzira na to idete li liječniku zbog prehlade, na sistematski pregled ili pak kod specijalista, postoje neke stvari koje biste prije pregleda trebali izbjegavati.

Kava prije sistematskog pregleda

Prije sistematskog pregleda, ili bilo kojeg drugog odlaska liječniku tijekom kojeg će vam mjeriti tlak, nemojte piti kavu jer ona može utjecati na rezultat mjerenja. Konzumiranje kave ili drugih pića koja sadrže kofein, poput energetskih napitaka ili cole, sat vremena prije mjerenja krvnog tlaka može dovesti do toga da tlak bude povišen iako to možda ne odgovara stvarnom stanju vašeg zdravlja. Isto vrijedi za duhanske proizvode, kao i za bezreceptne dekongestive (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Masna hrana prije vađenja krvi

Prije vađenja krvi trebali biste izbjegavati pretjerano masnu hranu, kao i prekomjerne količine hrane jer to može utjecati na nalaz krvi. Najbolje bi bilo preskočiti obrok i otići na vađenje krvi natašte. Ako će nalaz krvi uključivati mjerenje kolesterola i drugih masnoća u krvi, bilo bi najbolje ne jesti ništa osam do deset sati prije vađenja krvi. Razina šećera i triglicerida u krvi može porasti ubrzo nakon obroka.

Lijek protiv prehlade prije pregleda

Kod bolesti liječnik nastoji procijeniti simptome bez da na njih utječu bezreceptni lijekovi koje koristite da biste ublažili te simptome. Neki od tih lijekova mogu podići krvni tlak, a liječnik mora znati je li tome uzrok lijek ili bolest. Ako trpite jake bolove, uzmite lijek, no pazite da što bolje opišete svom liječniku simptome i kažete koji ste točno lijek uzeli. Ako ste uzeli lijek za akutnu bolest, važno je da doktoru kažete pomaže li vam lijek te uzrokuje li neke nuspojave kako bi liječnik mogao odlučiti o daljnjim koracima u liječenju.

Lakiranje noktiju prije dermatologa

Prije odlaska dermatologu, nemojte ići na manikuru i pedikuru. Razlog tomu jest što će dermatolog pregledati i nokte, a ne samo kožu, stoga bi bilo dobro da nemate nalakirane ili umjetne nokte. Sitne promjene u noktima liječniku mogu ukazati na neke veće zdravstvene probleme, poput anemije, dijabetesa pa čak i bolesti srca. Osim toga, na nelakiranim noktima je lakše uočiti gljivice. Također, bilo bi dobro da ne stavljate puder ni sjenilo na kapke kako bi dermatolog mogao lakše uočiti eventualne probleme na koži lica. Ako imate make up, nastojte ga neposredno prije pregleda ukloniti.

Alkohol prije mjerenja kolesterola

Jedna od 4 komponente kod mjerenja masnoća u krvi je razina triglicerida, stoga izbjegavajte konzumirati sve što bi na to moglo imati utjecaj jer nalaz može biti prikazan krivo i izazvati nepotrebnu brigu. Prije mjerenja masnoća u krvi izbjegavajte alkohol 24 sata prije. Također, bilo bi dobro izbjegavati slatkiše, masnu hranu ali i prejedanje prije odlaska na vađenje krvi za mjerenje masnoća.

Kava prije stres testa

Stres ehokardiografija (UZ srca pod opterećenjem) služi za kontrolu rada srca pod opterećenjem (provodi se tijekom hodanja po pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla). No, ako kod vas takav test uključuje i farmakološke agense (farmakološki stres eho test), nemojte prije odlaska na kontrolu konzumirati ništa što sadrži kofein. Kofein utječe na djelovanje lijeka – primjerice adenozina – koji se koristi za simulaciju stresa u takozvanim kemijskim stres testovima.

Dehidracija i uzorak mokraće

Kada idete dati uzorak mokraće pobrinite se da to ne radite dehidrirani kako ne biste dobili krive rezultate. Također, prije davanja mokraće na analizu izbjegavajte vježbanje ako ono nije dio vaše svakodnevne rutine jer je tada veća vjerojatnost da ćete biti dehidrirani nakon treninga.

Ginekološki pregled i mjesečnica

Ako imate mjesečnicu nije potrebno otkazivati termin za ginekološki pregled. Menstruacija neće utjecati ni na koji test koji ginekolog može obaviti, uključujući i Papa-test. Mnoge se žene osjećaju ugodnije ako pomaknu termin pregleda iza menstrualnog krvarenja, no s medicinskog stajališta za to nema potrebe. Iznimka je ako na ginekološki pregled odlazite zbog oštećenja sluznice, ranice ili neobičnog iscjetka jer će u tom slučaju ginekologu biti lakše otkriti uzrok problema ako nije prisutno menstrualno krvarenje.

Dezodorans i mamografija

Većina dezodoransa sadrži aluminij koji na nalazi mamografije izgleda kao kalcifikat u tkivu dojke te se nalaz može tumačiti kao lažno pozitivan. Stoga, ako ste stavili dezodorans operite pazuhe prije pregleda iako bi najbolje bilo da ga taj dan uopće ne stavite.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti