Kako pomicanje sata utječe na naše zdravlje?

Kako pomicanje sata utječe na naše zdravlje?

Kako pomicanje sata utječe na naše zdravlje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svako pomicanje sata, unaprijed ili unazad, remeti naš bioritam. Neki tu promjenu gotovo i ne primijete, dok drugima treba nekoliko dana prilagodbe.

Nesanica je jedan od najčešćih nuspojava pomicanja sata.

Iako se bioritam lakše prilagođava na pomicanje sata unazad nego unaprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava ove promjene. Te promjene najlakše podnose oni koji vole bdjeti noću. S druge strane, ako ste navikli na redovan san noću, mogli biste osjećati tegobe tijekom spavanja.

Saznajte što napraviti kada vas muči nesanica!

Osim nesanice, moguća je i učestala pojava glavobolje.

Radi hormonalnih promjena, koje se mogu dogoditi uslijed pomicanja sata, mogu se pojaviti nervoza, simptomi tjeskobe i depresije. Također se može pojaviti i nedostatak energije i malaksalost.

Istraživanja pokazuju da se prva 3 dana nakon pomicanja sata, znatno povećava broj srčanih udara.

Otkrijte provjerene savjete za ublažavanje proljetnog umora!

Osim toga, dokazano je da se ponedjeljkom, dan nakon pomicanja sata, događa više prometnih nesreća. Kao glavni krivac ove pojave, spominje se poremećaj u spavanju, nedostatak energije i koncentracije.

Nekoliko dana nakon pomicanja sata, zaposlenici duže surfaju po internetu, tražeći neobavezne sadržaje, a njihova produktivnost je u padu. Zabilježen je i veći broj ozljeda na poslu, uslijed umora, nepažnje i nedostatka koncentracije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti