Kihanje satima može zaraziti okolinu

Kihanje satima može zaraziti okolinu

Kihanje satima može zaraziti okolinu
  • Objavljeno: Petak, 04.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako samo jedanput kihnete, možete zaraziti cijelu prostoriju u kojoj se nalazite sa smrtonosnim virusima, a sama kontaminacija može trajati satima.

Mikroskopske kapljice koje kihnete ili iskašljete, doslovno satima plutaju okolo po zraku u dovoljno velikim koncentracijama da mogu proširiti bolesti, tvrde znanstvenici.

Sa samo jednim kihanjem, izbacujete čak 40.000 kapljica, od kojih neke napuštaju tijelo s brzinom većom od 160 km/h.

Udisanje čestica virusa koje se nalaze u zraku u tipičnom uredu, zrakoplovu ili vlaku, mogu zaraziti neku osobu nakon samo jednog sata, prenosi Top News.

Znanstvenici također ističu da su i to razlozi zašto toliko turista pokupi kašalj ili prehladu na samom početku svog putovanja.

Napomenimo kako gripa prelazi s osobe na osobu kroz izravan fizički kontakt, ili kad netko kiše ili kašlje.

Američki znanstvenici prikupili su uzorke zraka iz čekaonice u jednoj zdravstvenoj klinici, tri sobe u vrtiću i tri duga leta avionom. Polovica uzoraka sadržavalo je sitne kapljice koje sadrže virus gripe.

Znanstvenici su otkrili kako tipičan kubični metar zraka sadrži prosječno 16.000 čestica virusa gripe. Većina ih je bilo manje od 2,5 tisućinki milimetra u promjeru, a takve čestice ostaju lebdjeti u zraku i po nekoliko sati.

„S obzirom na ovu koncentraciju, količina virusa koju bi osoba inhalirala tijekom jednog sata dovoljna je da izazove infekciju," objašnjava Linsey Marr, voditeljica istraživanja s Virginia Techa.

„Virusom natrpani aerosoli dovoljno su mali da i oni najmanji mogu opstati u zraku danima," zaključuje autorica.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti