Kućni ljubimci pomažu u prevenciji alergija kod djece

Kućni ljubimci pomažu u prevenciji alergija kod djece

Kućni ljubimci pomažu u prevenciji alergija kod djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U malom preliminarnom istraživanju su znanstvenici iz Finske ustanovili da djeca koja žive s kućnim ljubimcima imaju manji rizik od nastanka alergija kasnije u životu.

Stručnjaci i roditelji su dugo smatrali da je rast uz kućne ljubimce povezan s povećanim rizikom od nastanka alergija, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Merja Nermes.

Kasnija epidemiološka istraživanja su dala potpuno drugačije rezultate prema kojima se ustanovilo da kućni ljubimci mogu imati zaštitnu ulogu. U ovom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, su znanstvenici ustanovili da djeca koja žive s kućnim ljubimcima u crijevima imaju određenu razinu istih bakterija kao i kućni ljubimci, što je ključno za jačanje imunološkog sustava.

Dr. Nermes je zajedno sa svojim kolegama proučavala zdravstveno stanje trudnica koje su patile od alergija. Nakon poroda su djecu podijelili u dvije skupine, ovisno o tome žive li s kućnim ljubimcem ili ne. Iz uzorka stolice su ustanovili da bebe koje žive s kućnim ljubimcima imaju čak dva ista tipa bifidobakterija kao i kućni ljubimci.

Kada su bebe napunile 6 mjeseci znanstvenici su radili testove za procjenu alergija na kravlje mlijeko, bjelanjak, brašno, bakalar, soju, brezu, različite trave, životinjsku dlaku, banane i niz drugih alergena. Njih 19 je imalo alergijsku reakciju i niti jedna od tih beba u uzorku stolice nije imala navedene tipove bifidobakterija.

Znanstvenici ističu da je istraživanje bez sumnje potrebno nastaviti, a do tada upućuju pedijatrima da ne savjetuju roditeljima izbjegavanje suživota s kućnim ljubimcima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti