Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2015.
  • Broj pregleda: 38
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je jedna od prilika da opetovano naglasimo važnost prevencije i njezine mogućnosti jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Prilika je to da jedni druge podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli.

Što je rak dojke i tko ga može dobiti?

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela. Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena. Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.500. Prema podacima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 170 žena, a u Hrvatskoj oko 1.000 žena. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, dok oko 1% oboljelih čine muškarci. Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iz 30. godine. Uz navedene čimbenike postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo i te kako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Što možete učiniti sami?

Uz već ranije spomenuto izbjegavanje čimbenika koji nepovoljno utječu na zdravlje, potrebno je mjesečno napraviti samopregled dojki i jedanput godišnje otići na klinički pregled. Sukladno preporukama struke za žene mlađe od 40. godine pretraga izbora je UZV dojki, dok za one starije od 40. mamografija i to u određenim vremenskim razmacima sukladno dobi. Znaci na koje trebate obratiti posebnu pozornost prilikom samopregleda su kvržice koje se mogu napipati, zadebljanja u dojci, nesimetrično povećanje jedne dojke, promjene na koži dojke (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože), uvlačenje i iscjedak iz bradavice.

U gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to u dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 40.000 žena. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, a namijenjen je svim ženama u Hrvatkoj u dobi 50 do 69 godina, pa tako i onima s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje četvrtog ciklusa, u kojem će biti pozvano oko 120.000 naših sugrađanki.

Ciljevi navedenih programa su:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;

  • dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke;

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Za potrebe provedbe programa i sve dodatne informacije u Zavodu je otvorena linija besplatnog telefona 0800 200 166.

Iako se u posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo puno, još uvijek ima prostora za unaprjeđenje pa je i ovo poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u borbu protiv ove zloćudne bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti