Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad - mjesec podizanja svijesti o raku dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je jedna od prilika da opetovano naglasimo važnost prevencije i njezine mogućnosti jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Prilika je to da jedni druge podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli.

Što je rak dojke i tko ga može dobiti?

Rak dojke nastaje nekontroliranim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela. Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena. Godišnje se u gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.500. Prema podacima o smrtnosti u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 170 žena, a u Hrvatskoj oko 1.000 žena. Najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, dok oko 1% oboljelih čine muškarci. Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iz 30. godine. Uz navedene čimbenike postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo i te kako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Što možete učiniti sami?

Uz već ranije spomenuto izbjegavanje čimbenika koji nepovoljno utječu na zdravlje, potrebno je mjesečno napraviti samopregled dojki i jedanput godišnje otići na klinički pregled. Sukladno preporukama struke za žene mlađe od 40. godine pretraga izbora je UZV dojki, dok za one starije od 40. mamografija i to u određenim vremenskim razmacima sukladno dobi. Znaci na koje trebate obratiti posebnu pozornost prilikom samopregleda su kvržice koje se mogu napipati, zadebljanja u dojci, nesimetrično povećanje jedne dojke, promjene na koži dojke (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože), uvlačenje i iscjedak iz bradavice.

U gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to u dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 40.000 žena. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, a namijenjen je svim ženama u Hrvatkoj u dobi 50 do 69 godina, pa tako i onima s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje četvrtog ciklusa, u kojem će biti pozvano oko 120.000 naših sugrađanki.

Ciljevi navedenih programa su:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;

  • dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke;

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Za potrebe provedbe programa i sve dodatne informacije u Zavodu je otvorena linija besplatnog telefona 0800 200 166.

Iako se u posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo puno, još uvijek ima prostora za unaprjeđenje pa je i ovo poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u borbu protiv ove zloćudne bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti