Maslačak čuva zdravlje jetre

Maslačak čuva zdravlje jetre

Maslačak čuva zdravlje jetre
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Maslačak je dosta dugo bio na lošem glasu te ga se smatralo biljkom koja predstavlja ništa drugo osim običnog korova. Kao i brojne druge biljke, maslačak ima dokazana medicinska svojstva, ali i dugu povijest korištenja.

Australski znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Molecules, su otkrili da maslačak potiče prirodni proces regeneracije jetre, naročito kod osoba koje pate od hepatitisa, žutice i probavnih smetnji.

Korijen maslačka se pokazao učinkovitim kod razgradnje masti i ubrzanja metabolizma, a neki stručnjaci savjetuju da čaj od korijena maslačka svakodnevno pijete ako uzimate antidepresive jer mogu oštetiti zdravlje jetre.

Jetra je organ koji ima brojne funkcije, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i proizvodnju spojeva koji su potrebni za pravilan rad probavnog sustava. Nužna je za preživljavanje, a trenutno ne postoji metoda kojom bi se dugoročno mogla zamijeniti funkcija jetre.

Jetra je jedini unutarnji organ koji se samostalno regenerira, odnosno obnavlja oštećena tkiva. Znanstvenici su otkrili da samo 25% jetre može regenerirati cijelu jetru. Ipak, ovo nije prava regeneracija, već izgradnja zamjenskog tkiva.

Maslačak možete pronaći u kapsulama, tinkture, a čaj od maslačka najčešće dolazi u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljkama.

I dok godišnje trošimo veliki iznos novca kako bismo poboljšali zdravlje, priroda nam svakodnevno pruža besplatne lijekove. Kada bismo prestali uništavati biljke koje smatramo korovima i iskoristimo njhova ljekovita svojstva, poboljšali bi zdravlje, a istovremeno poštedjeli novčanik.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti