Može li hrana sadržavati negativne kalorije?

Može li hrana sadržavati negativne kalorije?

Može li hrana sadržavati negativne kalorije?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Proljeće može biti zbunjujuće doba godine - misli lutaju prema ljetnim danima na plaži, no još relativno niske temperature potiču nas na posezanje za još jednim keksom.

Oni koji žele izgubiti nekoliko kilograma često se okreću vjeri u namirnice s negativnim kalorijama, prilikom čije se konzumacije zapravo sagorijevaju kalorije.

No, postoje li uopće takve namirnice?

"Namirnice s negativnim kalorijama po definiciji bi bile one prilikom čije konzumacije tijelo sagorijeva više kalorija od one količine koja se nalazi u njihovom nutritivnom sastavu. Teoretski, to je moguće", izjavio je Tim Garvey, voditelj odjela za nutricionističke zananosti na Sveučilištu u Alabami.

Primjerice, celer se često spominje kako namirnica s negativnim kalorijama s obzirom na malu količinu kalorija koju sadrži, velik sadržaj vode i značaju količinu vlakana.

Celer i drugo povrće i voće bogato vlaknima i vodom imaju svoju ulogu u regulaciji tjelesne težine. "Ove namirnice popunjavaju želudac i povećavaju osjećaj sitosti te tako smanjuju kasniju potrebu za dodatnim kalorijama, no ne sagorijevaju kalorije koje su već ranije konzumirane", istaknuo je dr. Garvey.

Ostale namirnice na različit način povećavaju razinu na kojoj sagorijevamo kalorije (poznatu i kao ritam metabolizma). Kofein, guanin, taurin ili ekstrakti zelenog čaja imaju ta svojstva, prenosi BBC News Mgazine.

S druge strane, dr. Garvey je skeptičan prema povezanosti promjena u metabolizmu i značajnog gubitka tjelesne težine.

Tako dr. Garvey ostaje pri tvrdnji kako je dosadna, staromodna i u konačnici uspješna metoda gubitka tjelesne težine - konzumiranje manje količine kalorija od one koja se sagorijeva tjelovježbom, a ne probavom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti