Muškarcima u potrazi za flertom najvažnije obline

Muškarcima u potrazi za flertom najvažnije obline

Muškarcima u potrazi za flertom najvažnije obline
  • Objavljeno: Srijeda, 27.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada su muškarci u "lovu", većinom ignoriraju ženski izgled lica i fokusiraju se samo na simetričnost tijela.

Lijepe crte lica dolaze u obzir samo tijekom „potrage" za potencijalnom ženom, otkrili su znanstvenici.

I oblik tijela i izgled lica se zna da su pokazatelji plodnosti, ali izgled lica kod većine muškaraca daje bržu presudu za potencijalnu prikladnost partnera.

U istraživanju su promatrane reakcije od 375 muškaraca i žena koji su zatraženi da razmisle s kojom bi osobom suprotnog spola izašli na spoj, s tim da je na fotografijama s kojih su morali birati osobu ili lice ili tijelo bilo zamagljeno.

Volonteri su zamoljeni da se odluče da li bi izabrali osobu suprotnog spola s lijepim licem ili dobrim tijelom.

Testovi su pokazali kako će muškarci vjerojatnije izabrati ženu s oblinama za spoj, dok su se za lijepo lice odlučili kad su u pitanju bili dugoročni odnosi.

Autori objašnjavaju kako su se u prethodnim istraživanjima fizičke privlačnosti najviše isticale značajke koje čine lice i tijelo atraktivnim, kao što su simetrija, tekstura kože te odnos struka i bokova.

Međutim, malo pažnje se obraćalo na reproduktivno relevantne značajke lica i tijela u cjelini.

Temeljeno na teoriji da se oznake plodnosti lakše procjenjuju na ženskom tijelu nego licu, istraživanje je testiralo hipotezu da kako muškarci dok procjenjuju potencijalnu kratkoročnu partnericu daju veći prioritet informacijama sakupljenim iz izgleda njihovog tijela, u odnosu na njezino lice, koje je muškarcima bitno za ocjenjivanje potencijalnih dugoročnih partnera.

Zanimljivo je da su žene i za flert i za dugoročnog partnera dale veću prednost informacijama dobivenim od izgleda lica.

Autori vjeruju da žensko lice daje relativno bogatije informacije o reproduktivnoj vrijednost i obrnuto, dok žensko tijelo prenosi jače oznake trenutne plodnosti.

Ove dvije dimenzije doživljavaju vrhunac u različitim godinama, što znači da je manje vjerojatno da je žena istodobno na vrhuncu reproduktivne vrijednosti i plodnosti.

Kod ljudske populacije, reprodukcijska vrijednost doživljava svoj vrhunac oko 17 godina, dok je to kod plodnosti oko 24 godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti