Najbolji načini za borbu protiv stresa prema mišljenju psihijatrice

Najbolji načini za borbu protiv stresa prema mišljenju psihijatrice

Najbolji načini za borbu protiv stresa prema mišljenju psihijatrice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Naši životi su stresni - posao je stresan, rad od kuće je stresan, online sastanci su stresni, gledanje vijesti je stresno. Iako stres ne mora uvijek biti loš, ako preuzme kontrolu nad vašim životom, može narušiti vaš organizam. Osim što utječe na mentalno zdravlje, stres može dovesti i do fizičkih problema poput neplaniranog gubitka težine i nesanice. Zato je važnije nego ikad naučiti prepoznati i prevladati stres. Psihijatrica Anisha Patel-Dunn otkrila je 3 najbolja savjeta za borbu protiv stresa.

1. Promjena životnog stila

"Identificiranje područja u vašem životu koja mogu pridonijeti povećanju razine stresa i izrada plana za stvaranje promjene je važan korak. Ponekad su stresne situacije i događaji izvan naše kontrole, ali uvijek možemo razviti zdrave tehnike suočavanja sa stresom'', objašnjava Patel-Dunn i dodaje da ako niste sigurni odakle početi možete se obratiti terapeutu za savjete.

2. Nađite vremena za brigu o sebi

Barem 10 minuta dnevno koje ćete izdvojiti samo za sebe može biti od velike pomoći kada ste pod stresom. ''Bilo da je to prakticiranje meditacije, šetnja ili slušanje vašeg omiljenog podcasta, može biti koristan alat za upravljanje stresom'', ističe Patel-Dunn.

3. Smanjite konzumaciju alkohola i duhana

Nije rijetkost da osobe u stresnim periodima smirenje traže u alkoholu i cigaretama. ''Učinci nikotina i alkohola često se smatraju načinom ublažavanjem stresa, ali zapravo mogu uzrokovati dodatni stres organizmu'', upozorava Patel-Dunn.

Ako ste roditelj, obratite pažnju na stres kod djece

Djeca i mladi također osjećaju stres. Dr. Patel-Dunn objašnjava da je od 2019. uočila porast od 200% mladih pacijenata (u dobi od 17 godina i manje) kojima je bila potrebna podrška mentalnom zdravlju. "Prolazak kroz tako utjecajne razvojne godine tijekom tako vremena može povećati razinu stresa. Važno je da roditelji i skrbnici prepoznaju utjecaj ovih stresora na razvoj i nastave služiti kao sustav podrške djeci kroz teško tranzicijsko razdoblje'', ističe Patel-Dunn.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti