Znate li koje je najgore piće za bubrege?

Znate li koje je najgore piće za bubrege?

Znate li koje je najgore piće za bubrege?
  • Objavljeno: Subota, 19.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Bubrezi imaju više značajnih uloga u tijelu, uključujući uklanjanje otpadnih tvari iz krvi i održavanje ravnoteže vode i važnih minerala. Bolest bubrega može biti dijagnoza koja mijenja život, zbog čega je važno njegovati navike koje doprinose njihovom zdravlju.

Dok neki mogu imati genetske predispozicije za bubrežnu bolest, čimbenici poput manjka tjelovježbe, loše prehrane, pušenja, visoke razine krvnog tlaka i dijabetesa također mogu povećati rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti. Čak i pića u kojima uživamo mogu imati značajan utjecaj na zdravlje bubrega. Imajući ovo na umu, važno je znati da su gazirana pića među najgorim pićima za bubrege, piše portal Eat This, Not That.

Za početak, jedan od problema je sadržaj šećera u gaziranim sokovima. Ispijanje ovih pića utječe na rast razine šećera u krvi, što može oštetiti krvne žile u bubrezima i tako utjecati na razvoj kronične bubrežne bolesti. Prema studiji iz 2015. godine, ispijanje više od četiri zaslađena gazirana pića tjedno povezano je s povećanom prevalencijom kronične bolesti bubrega.

Još jedan sastojak koji se nalazi u gaziranim sokovima - a posebno u različitim cola pićima - je fosforna kiselina. Istraživanja pokazuju da su takva pića povezana s promjenama unutar mokraćnog sustava, koje potiču stvaranje bubrežnih kamenaca, što također povećava rizik od razvoja kronične bolesti bubrega.

Fosforna kiselina je prisutna i u običnim i dijetalnim gaziranim pićima. Iako dijetalna pića u pravilu ne sadrže šećer, to ne znači da su dobra za bubrege jer su i umjetni zaslađivači problematičan sastojak. Prema studiji iz 2011., pijenje više od dva umjetno zaslađena gazirana pića dnevno povezano je s dvostrukim povećanjem izgleda za smanjenje funkcije bubrega kod žena.

Ukratko, bilo bi najbolje ograničiti konzumaciju gaziranih pića, posebice cola napitaka, neovisno o tome jesu li obični ili dijetalni. Na to posebno trebaju paziti osobe s dijabetesom ili postojećom bolešću bubrega, kao i osobe koje nemaju takvu dijagnozu, ali u čijoj obitelji postoji povijest bubrežnih bolesti.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti