Psihičke tegobe i dijabetes

Psihičke tegobe i dijabetes

Psihičke tegobe i dijabetes
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo da tjeskoba, nesanica, depresija, apatija i malaksalost mogu imati utjecaj na ovu opaku bolest. No, ista veza nije ustanovljena kod starijih žena sa psihičkim tegobama i dijabetesom tipa 2.

Znanstvenici su proučavali 2,127 muškaraca rođenih u razdoblju od 1938. i 1957. koji su imali normalne razine šećera u krvi. Odredili su razinu psihičkih problema prije početka i na kraju istraživanja i nakon osam do deset godina muškarci su testirani kako bi se odredilo da li imaju šećernu bolest.

Rezultati, objavljeni u časopisu Diabetic Medicine, pokazali su da su muškarci sa najvišom razinom psihičkih problema imali 2.2 puta veću vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih s najnižom razinom. Sveukupno je 103 muškaraca razvilo dijabetes tipa 2.

Na povezanost nisu utjecali drugi faktori poput dobi, indeksa tjelesne mase, dijabetesa u obitelji, pušenja, fizičke aktivnosti i socio-ekonomskog statusa.

Dr. Ian Frame, voditelj istraživanja u britanskoj zakladi Diabetes UK, rekao je kako je intrigirajuće da psihičke tegobe utječu samo kod muškaraca na dijabetes tipa 2 i kako bi bilo interesantno otkriti zašto.

Rezultati ukazuju da bi to moglo biti zbog hormonskih ili bihevioralnih utjecaja, dodao je. Već smo znali iz prijašnjih istraživanja da se smatra kako je stres faktor rizika za dijabetes tipa 2 i drugi su tražili povezanost među poremećajima sna i ovog stanja. Ovo istraživanje čini se da potvrđuje da bi tu nečeg moglo biti.

Voditelj istraživanja profesor Anders Ekbom sa poznatog švedskog Karolinska instituta komentirao je: Genetski i okolišni faktori uključeni su u razvoj dijabetesa tipa 2.

Znali smo da su psihičke tegobe i depresija faktori rizika za srčane bolesti i sumnjali smo da bi mogli imati ulogu i u razvoju dijabetesa tipa 2, što se pokazalo ovim istraživanjem, dodao je.

Veza bi mogla postojati zbog načina na koji psihičke tegobe utječu na ulogu mozga u regulaciji hormona ili možda zbog toga jer depresija utječe na prehranu i razinu fizičke aktivnosti na negativan način, zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti