Ovo je najgore vrijeme za oprati zube!

Ovo je najgore vrijeme za oprati zube!

Ovo je najgore vrijeme za oprati zube!
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Možda vam pranje zubiju odmah nakon konzumiranja hranom kako biste uklonili naslage koje su se nakupile čini logičnim rješenjem. Međutim, stomatolozi upozoravaju da pranje zubi odmah nakon jela može biti loše za vašu oralnu higijenu i zdravlje usne šupljine.

Razlog je taj što probava započinje u ustima i odmah nakon konzumiranja hrane stvara kiselo okruženje, što nije najbolji preduvjet za pranje zuba. Kada jedete hranu koja sadrži šećer ili jednostavni škrob koji se razgrađuje u ustima, bakterije koje uzrokuju karijes u vašoj usnoj šupljini se hrane tim šećerima i počnu proizvoditi kiselinu.

Zubima koji su izloženi jakoj kiselosti slabi caklina (tvrda, vanjska površina zuba) i dolazi do gubitak minerala. Trljanje cakline četkicom za zube u tako oslabljenom stanju može dodatno oštetiti caklinu pa se obavezno savjetuje da nakon konzumiranja hrane bogate šećerom pričekate sat vremena prije pranje zubi. To vrijeme omogućuje vašem tijelu da neutralizira kiselu okolinu koju je možda stvorila hrana koja je unesena.

Ako ne pričekate dovoljno dugo nakon obroka, četkica će „raznijeti“ kiselinu po zubima i desnima, što će na kraju povećati količinu bakterija u samoj usnoj šupljini i oko nje pa bi bakterije mogle završiti na mjestima koja su teško dostupna za čišćenje. Osim toga, abrazivna priroda četkanja može prouzročiti još veću štetu kada se izvodi u kiselom okruženju pa ćete, u želji da učinite dobro za vaše zube čisteći ih odmah, nesvjesno još više naštetiti svojoj usnoj šupljini.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti