Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Orašasti plodovi mogu produljiti životni vijek

Orašasti plodovi mogu produljiti životni vijek

Orašasti plodovi mogu produljiti životni vijek
  • Objavljeno: Srijeda, 17.06.2015.
  • Broj pregleda: 566
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakodnevno uživanje u orašastim plodovima može smanjiti rizik od nastanka prijevremene smrti, otkrivaju nam to rezultati istraživanja objavljeni u časopisu International Journal of Epidemiology.

Znanstvenici iz Nizozemske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 120000 ljudi. Istraživanje je trajalo 14 godina. Znanstvenici su tijekom tog razdoblja pratili životne navike sudionika, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje svakodnevno unose oko 10 grama orašastih plodova, imaju dulji životni vijek, a rizik od nastanka prijevremene smrti manji za čak 23%, u odnosu na osobe koje orašaste plodove konzumiraju rijetko ili nikako.

Rizik od nastanka neurodegenerativnih bolesti se smanjio za čak 45%, rizik od nastanka bolesti respiratornog sustava za 39%, a rizik od nastanka dijabetesa za 30%.

Prethodna istraživanja su pokazala da orašasti plodovi, naročito orasi i bademi, mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma i pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici vjeruju da su za to zaslužne polinezasićene masne kiseline, razni vitamini, vlakna i antioksidanti. Maslac od kikirikija se nije pokazao učinkovit u prevenciji bolesti jer on sadrži i zasićene masne kiseline, kao i niz aditiva.

S konzumacijom orašastih plodova trebate biti umjereni jer oni imaju visoku kalorijsku vrijednost. Stručnjaci savjetuju da dnevno ne konzumirate više od 10 grama orašastih plodova (oko 2 žlice), kako biste uživali u njihovim prednostima, a istovremeno se ne izlagali riziku od nakupljanja suvišnih kilograma.

Više o utjecaju orašastih plodova na zdravlje pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti