Osnovni koraci za prevenciju dijabetesa

Osnovni koraci za prevenciju dijabetesa

Osnovni koraci za prevenciju dijabetesa
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vaše tijelo koristi glukozu (šećer u krvi) kao izvor energije. U normalnim uvjetima se inzulin oslobađa tek onda kada je u tijelu prisutna glukoza. Inzulin tjelesnim stanicama govori da iskoriste glukozu. No, ponekad su stanice otporne na inzulin i ne primaju glukozu. Nakon nekog vremena razina glukoze u krvi postaje toliko visoka i počinju se stvarati svi potrebni uvjeti za nastanak dijabetesa tipa 2.

Uz sve to, osobe, koje su otporne na inzulin su vrlo često otporne i na hormon leptin. On je taj koji šalje signale mozgu da ste pojeli dovoljno i da ste siti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je cjelodnevno sjedenje vodeći faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Ovaj problem možete riješiti tako da nekoliko puta u danu uzimate kratke pauze i prošećete. Donosimo vam savjete pomoću kojih ćete povećati razinu aktivnosti tijekom dana.

Otkrijte zašto je tjelovježba važna za prevenciju dijabetesa.

Hodajte kada god imate priliku

Svaku priliku za hodanje iskoristite. Ako živite blizu radnog mjesta, prošećite se i nemojte ići autom. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je tek 20 minuta hodanja dnevno dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

Neka vaše pauze budu aktivnog tipa

Svaki put kada radite pauzu, potrudite se da ona bude aktivnog tipa. Krećite se ili barem stojite. Najgore što možete napraviti je sjediti. Ako imate priliku, izađite na svježi zrak i prošećite nekoliko minuta.

Vježbajte umjesto gledanja televizora

Vrijeme koje provodite gledajući televizor iskoristite za vježbanje. Zapravo, istovremeno možete raditi obje radnje, a na taj način smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Iako je svaka fizička aktivnost tijekom dana dobrodošla, ne zaboravite da su redoviti kvalitetni treninzi ipak najvažniji za prevenciju niza bolesti. Stručnjaci preporučuju da svaki dan vježbate barem 30 minuta umjerenim intenzitetom.

Saznajte koji su suptilni znakovi dijabetesa!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti