Pilates - sklad tijela i uma

Pilates - sklad tijela i uma

Pilates - sklad tijela i uma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2009.
  • Broj pregleda: 3.011
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

o pilatesu

Pilates je sve popularnija metoda vježbanja, koja međusobno kombinuje blagotvorne tehnike opuštanja i sportsko-rekreacijske aktivnosti. Iako ima dugu i uspješnu tradiciju, širom svijeta je postao popularan u poslednjih pet godina. Pilates je metoda vježbanja kojom se dubinski tretiraju mišići, a temelj mu je povezanost tijela i uma. Način na koji se izvodi ova tjelovježba najviše liči na yogu.

Pilates podrazumijeva program vježbi laganog do srednjeg inteziteta sa niskom potrošnjom energije, pomaže u postizanju fizičke i psihičke ravnoteže, kao i bolje koncentracije. Tijelo postaje više gipko, muskulatura čvršća, a zahvaljujući pravilnom disanju povećava se i kapacitet pluća i poboljšava cirkulacija. Ovaj vid vježbe posebno se preporučuje trudnicama, jer im pomaže da nauče pravilno disati i da se nakon poroda brže i lakše vrate u prethodnu tjelesnu težinu. Način vježbanja temelji se na holističkom pristupu.

Pilates objedinjuje oko 500 vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu. Sve se vježbe izvode vrlo lagano i bez naglih pokreta. Treba naglasiti da se kod ovakvog načina tjelovježbe mišićni volumen ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak.

Postoje dvije varijante pilates vježbi: fitness pilates i rehabilitacijski pilates.

Fitnes pilates se preporučuje za poboljšanje tjelesne forme, odnosno zdravlja, kao i u toku sportskih priprema, dok se rehabilitacijski pilates prakticira nakon različitih tjelesnih ozljeda.

Rehabilitacijski fitnes mora nadgledati stručnjak. Za laganije vježbe i istezanje potrebna je ravna površina, a za kompletniju tjelovježbu sprave za istezanje i naprave kojima se vježba gravitacija. Pilates treba prakticirati kontinuirano, tri do četiri puta tjedno, u trajanju od pola sata.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije