Ovaj dio tijela ne čistimo redovito, a krije ozbiljne zdravstvene probleme!

Ovaj dio tijela ne čistimo redovito, a krije ozbiljne zdravstvene probleme!

Ovaj dio tijela ne čistimo redovito, a krije ozbiljne zdravstvene probleme!
  • Objavljeno: Srijeda, 13.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Unsplash

Kategorija: Zanimljivosti

Dio tijela, koji često padne u zadnji plan kada je u pitanju obavljanje higijene, onaj je na koji nam pogled rijetko pada, a toliko je nježan da zahtijeva posebnu njegu.

Riječ je o pupku, a istraživanje je pokazalo da u njemu može obitavati čak 67 različitih vrsta bakterija. Ne brinite, znat ćete ako neke od njih izazovu gljivičnu infekciju jer će pupak tada jako smrdjeti.

Naime, internet je pun pitanja koja postavljaju začuđeni korisnici, a tiču se upravo neugodnog mirisa koji izvire iz rupice na vašemu trbuhu. Zašto se i kako se to događa?

Krivac je, odgovaraju upućeni, loša higijena kada je u pitanju pupak. Prilikom tuširanja trebali biste mu posvetiti dodatnu pažnju, a postoje brojni drugi načini kojima se može spriječiti potencijalna upala, piše Medical News Today.

Što izaziva neugodne mirise?

Većina ljudi ima takvu anatomiju da im se u pupku mogu nakupljati znoj, stanice otpale kože ili ostala prljavština. Osim toga, rijetki imaju običaj tijekom tuširanja posebnu pažnju posvetiti pranju pupka pa dolazi do razvijanja bakterija u njemu.

Dakle, prvi i najčešći razlog je loša i nedovoljna higijena. Svaki dio tijela treba prati redovito kako bi ostao čist i zdrav, a na koži prirodno nosimo ogromnu količinu bakterija, što loših, što dobrih, pa se cijeloj površini treba dobro posvetiti.

No, pupak je upravo iz tog razloga specifičan. Svojom konstrukcijom idealan je „bazen“ za sve te bakterije, od kojih je većina bezopasna, ali neke mogu izazvati različite upale. To se događa kada količina njih postane prevelika, a kao posljedicu ima neugodne mirise nakupljene prljavštine. Infekcija pupka zahtijeva pomoć liječnika, kao i kasniju promjenu u načinima održavanja higijene.

Neugodni mirisi mogu nastati zbog ova dva razloga:

1. Candida

Kandida (candida) je gljivica koja se nalazi u prirodnom sastavu naše kože, probavnog trakta i vagine. Ako se razmnoži, može izazvati gljivičnu infekciju, za to joj naročito pogoduju topla i vlažna područja, a pupak je idealan za to. Stoga pripazite da ga dobro operete i obrišete nakon tuširanja kako biste spriječili razvitak mikroorganizama.

2. Ciste

Drugi razlog neugodnog mirisa je upaljena potkožna cista. Ako dođe do upale cista postane crvena, otečena i bolna, a nerijetko ju prati i gnoj te vrlo neugodan miris.

Kako čistiti pupak?

Pupak je najbolje prati na dnevnoj bazi, toplom vodom i blagim sapunom, ali pobrinite se da dospijete u sve uglove. Iskoristite spužvu ili mekani ručnik, a važno je i dobro ga osušiti kada izađete iz tuša, piše Healthline. Pranje je naročito važno ako se puno znojite ili se bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti.

Pupak možete njegovati i prirodnim uljima. Nanesite malo ulja na vateni štapić i lagano (i oprezno) prođite po unutrašnjosti pupka. Preporučuje se ulje čajevca jer djeluje protuupalno, a možete se poslužiti i drugima, poput: jojobinog ulja koje njeguje kožu, bademovog ulja za vlažnost ili običnog maslinovog.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti