Znate li što je „šećerno lice“ i koje zdravstvene probleme može uzrokovati?

Znate li što je „šećerno lice“ i koje zdravstvene probleme može uzrokovati?

Znate li što je „šećerno lice“ i koje zdravstvene probleme može uzrokovati?
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pexels

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li ljubitelji slatkog? Niste jedini. Nešto slatko nakon obroka bit će idealan izgovor za svakog slatkoljupca, ali i za one koji imaju problema s kožom.

Naime, upravo je šećer uzročnik raznih zdravstvenih problema. Dermatolozi upozoravaju kako šećer uzrokuje probleme s kožom, posebice na licu.

Nakon što konzumiramo nešto slatko, tijelo otpušta inzulin kako bi se stabilizirala razina šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na koži i veću vjerojatnost za upalne procese. Ako već imate problema s aknama, ekcemima i sl., onda konzumacija šećera može pogoršati te probleme. Šećer odmaže bijelim krvnim stanicama da se bore protiv upala pa time i akne postaju veći problem, piše TOI.

Molekule šećera vežu se i na proteine kože, proces koji se naziva glikacija. Problem nastaje jer to za posljedicu ima stvaranje krute i rigidne strukture, pa inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost. Zbog ove reakcije nastaju slobodni radikali pod imenom AGE (Advanced Glycation Endproducts) koji dovode do upala i razbijanja kolagena i elastina. Sve to rezultira borama na licu.

Ako su i alergije problem s kojim se borite, šećer može samo pogoršati situaciju. Dermatolozi diljem svijeta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao „šećerno lice“.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti