Ovi sastojci truju vaš mozak!

Ovi sastojci truju vaš mozak!

Ovi sastojci truju vaš mozak!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ovi sastojci mogu narušiti zdravlje cjelokupnog organizma, uzrokovati probleme s radom štitnjače i probavnog sustava, a istraživanja su pokazala da mogu narušiti i kognitivne funkcije.

Gluten

Gluten je vrsta proteina kojeg pronalazimo u sastavu pšenice, ječma, raži i pira. Gluten je ljepljiv i lijepi se za stjenke slijepog crijeva. Kod osoba osjetljivih na gluten, izaziva nelagodne simptome. Istraživanja su pokazala da gluten negativno utječe na mozak, leđnu moždinu i periferne živce.

Umjetna sladila

Popularna su jer ne sadrže kalorije, ali zato sadrže niz štetnih kemijskih spojeva. Aspartam, primjerice, može uzrokovati napade anksioznosti, loše raspoloženje i glavobolju. Umjetna sladila pronalazimo u sastavu sokova, guma za žvakanje, voćnih jogurta i nekih vrsta pahuljica.

Rafinirani šećer

Rafinirani šećer povećava upalu na području čitavog tijela, narušava rad probavnog i imunološkog sustava. Blaga upala u tijelu vrlo lako preraste u kroničnu upalu koja povećava rizik od nastanka depresije i shizofrenije.

Fluorid

Rezultati čak 34 istraživanja su pokazala da fluorid štetno djeluje na kognitivne funkcije. Znanstvenici su ustanovili da može smanjiti kvocijent inteligencije, uzrokovati oštećenja mozga kod fetusa i urođene mentalne poremećaje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti