Povezanost antioksidansa i dijabetesa
Istraživanje provedeno u Australiji sugerira kako unos antioksidansa, proteina iz hrane koje onemogućavaju oštećenja stanica, može povećati izglede za razvoj dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici s Monash University u Melbourneu su rezultate svoje studije objavili u časopisu Cell Metabolism.
Testiranja provedena na miševima su pokazala kako pretjerani unos antioksidansa može dovesti do razvoja rezistencije na inzulin, ranog znaka upozorenja za dijabetes.
Istraživači zaključuju kako uz zaštitu koju pružaju od oksidativnog stresa i tzv. slobodnih radikala, antioksidansi u prevelikim količinama mogu narušiti potrebnu ravnotežu u organizmu te oslabiti prirodni mehanizam koji putem skupine enzima štiti od razvoja dijabetesa.
Neke ranije studije su pokazale kako pretjerani unos antioksidansa može skratiti životni vijek nekih organizama.
Procjenjuje se kako u svijetu od dijabetesa boluje 250 milijuna ljudi.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345