Što ujutro trebate prati prije - zube ili lice?

Što ujutro trebate prati prije - zube ili lice?

Što ujutro trebate prati prije - zube ili lice?
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Jutarnja rutina kod svakog je različita. Dok netko voli ustati sat vremena prije odlaska na posao ili u školu i obaviti sve na miru, neki ljudi preferiraju spavanje pa njihovo užurbano jutarnje spremanje traje svega 20 minuta. Netko će prvo pospremiti krevet, a netko će svoje oči otvoriti uz kavu. Ipak, postoji jedan dio jutarnje rutine koji najčešće zahtjeva stalan specifični redoslijed - pranje zubi i pranje lica. Što bi od toga dvoje trebalo prati prvo?

Prema stomatolozima i dermatolozima, zube bi uvijek trebalo prati prije lica. Problem se krije u pasti za zube, koja može iziritirati kožu lica, što posebno vrijedi kod osoba s osjetljivom kožom.

„Svačija koža je drugačija pa je stupanj do kojeg koža može biti iziritirana, individualan, stoga se nakon pranja zubi treba oprati lice“, rekao je stomatolog Richard Lipari, prenosi Well+Good.

Razlog se krije u flouru, prirodnom mineralu kojeg sadrže pase za zube, koji igra ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, zbog čega zubi ostaju čvrsti i jaki. Ipak, prema certificiranoj dermatologinji Mary Lupo, flour može pogoršati akne. Osim toga, mnoge paste sadrže i lauril sulfat (SLS), koji, prema stručnjacima, može uzrokovati upalu kože. Često se mogao naći u sredstvima za čišćenje i pastama za zube jer djeluje kao aktivna tvar koja pomaže ukloniti prljavštinu s kože i zuba, a najčešće se koristi zbog stvaranja pjene. Kako se pjeni, može dospjeti na kožu oko usta, te tako uzrokuje iritacije, upale i suhoću.

Suhoća može dovesti do povećanja proizvodnje ulja što rezultira prištićima, no to se može spriječiti ako perete lice nakon što operete zube. Čak i ako ne osjećate iritaciju, ostaci paste na vašem čistom licu mogu učiniti vašu jutarnju rutinu manje učinkovitom, a vaša će koža biti oslobođena svih potencijalnih iritansa.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti