Provjerite kako patlidžan pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 i raka!

Provjerite kako patlidžan pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 i raka!

Provjerite kako patlidžan pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 i raka!
  • Objavljeno: Subota, 08.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijabetičari, umorni od dijeta i pravila prehrane, bezbrižno mogu u svoj dnevni jelovnik ubaciti i patlidžan jer se ovo povrće smatra iznimno korisnim u kontroli dijabetesa tipa 2.

Otkrijte 9 iznenađujućih zdravstvenih prednosti patlidžana!

Dijabetes tipa 2 se razlikuje od genetski naslijeđenog dijabetesa tipa 1. Obično nastaje kao posljedica dugogodišnjeg nedostatka fizičke aktivnosti i loših prehrambenih navika koje uključuju veću količinu rafiniranih ugljikohidrata i manji unos mahunarki i drugog povrća.

Patlidžan je i ranije bio predložen kao sastavni dio jelovnika dijabetičara. Ovo povrće sadrži visoki udio vlakana, no do sada nije bilo poznato zašto pozitivno djeluje na zdravlje dijabetičara.

Znanstvenici tvrde da je patlidžan bogat fenolima, antioksidansima koji pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi.

Patlidžan, između ostalog, sadrži puno vitamina i minerala, pogoduje zdravlju mozga, smanjuje razinu lošeg kolesterola (LDL) i ublažava stres. Konzumacija bilo kojeg povrća smanjuje rizik od pojave zdravstvenih problema povezanih s pretilošću, dijabetesom i srčanim problemima.

Uvođenjem patlidžana u redovitu prehranu, pogodujete zdravlju srca i mozga, a zbog niske kalorijske vrijednosti, potičete mršavljenje. Patlidžan možete kuhati, pripremati u pećnici, u tavi s malo ulja i u kombinaciji s drugim povrćem. Zbog njegove kremaste teksture, također možete pripremati i razne ukusne namaze.

Ovo otkriće je posebno značajno za Indiju. Do 2025. godine predviđa se da će u toj zemlji biti najveći broj oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti