Rani simptomi dijabetesa koje najčešće ignoriramo

Rani simptomi dijabetesa koje najčešće ignoriramo

Rani simptomi dijabetesa koje najčešće ignoriramo
  • Objavljeno: Subota, 14.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dijabetes se često naziva tihim ubojicom jer se simptomi teško prepoznaju. Najbolji način da utvrdite patite li od dijabetesa je da izmjerite šećer u krvi. Ako primijetite da imate velik broj ovih simptoma, svakako se obratite liječniku.

Dijabetes i povećana potreba za mokrenjem i žeđ

Ako je potreba za mokrenjem pojačana i noću se često ustajete da biste mokrili, postoji vjerojatnost da patite od dijabetesa. Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze iz krvi, zbog čega dolazi do potrebe za mokrenjem, i to više puta u kratkom razdoblju.

Pojačana potreba za pijenjem vode je uzrokovana povišenom razinom šećera u krvi jer tijelo traži vodu kako bi moglo sniziti razinu šećera.

Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!

Dijabetes i mršavljenje

Previsoka razina šećera u krvi može uzrokovati naglo mršavljenje, čak 5 do 10 kilograma u 2 do 3 mjeseca. Ovakva vrsta mršavljenja nije zdrava. Hormon inzulin ne može pohraniti glukozu, ona ostaje u krvi, a tijelo misli da je gladno. Iz tog razloga počinje trošiti proteine iz mišića kao alternativni izvor energije.

Bubrezi rade pojačano kako bi izlučili višak glukoze, troši se veći broj kalorija što može uzrokovati mršavljenje, kao i oštećenje bubrega.

Dijabetes i pretjerana potreba za hranom

Pretjerana potreba za hranom je još jedan znak dijabetesa, a uzrokovana je naglim promjenama razine šećera. Kada razina šećera naglo padne, tijelo misli da je gladno i traži izvor energije i glukoze kako bi stanice mogle normalno funkcionirati.

Dijabetes i problemi s kožom

Svrab kože, suha koža, slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tijela na inzulin i visoke razine šećera u krvi. Ako primijetite sve ove promjene, svakako posjetite liječnika.

Saznajte kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!

Dijabetes i sporo zarastanje rana

Infekcije, posjekotine i ogrebotine koje ne zarastaju brzo je jedan od najčešćih simptoma dijabetesa. Ovo se događa jer su krvne žile oštećene zbog prevelike razine glukoze koja se nalazi u venama i arterijama, zbog čega je tijelu teško omogućiti pravilno zarastanje rana.

Dijabetes i vaginalne infekcije

Dijabetes je autoimuna bolest, što uzrokuje pojačanu podložnost raznim infekcijama, kao što su vaginalne infekcije. Ako patite od vaginalnih infekcija i prisutni su ostali simptomi dijabetesa, svakako se obratite liječniku.

Dijabetes i umor

Osobe koje imaju visoku razinu šećera u krvi, ovisno o tome koliko dugo je to stanje prisutno, mogu osjećati kronični umor, na kojega se često i naviknu. Ustajanje usred noći kako biste mokrili svakoga će učiniti umornima. Tijelo troši dodatnu energiju kako bi izlučilo višak glukoze pa vas i to može učiniti umornima.

Provjerite može li kava spriječiti nastanak dijabetesa!

Dijabetes i zamagljen vid

Iskrivljena slika ili povremeni bljeskovi svjetla su izravna posljedica visoke razine šećera u krvi. Zamagljen vid nastaje zbog naglih promjena razine šećera. Dobra vijest je da je ovaj simptom reverzibilan. Nakon što se razina šećera u krvi vrati na normalnu, vid će se poboljšati.

Dijabetes i trnci u rukama i stopalima

Trnci popraćeni osjećajem žarenja su znak da su živci oštećeni, a razlog može biti dijabetes. Kao i s vidom, trnci u rukama i stopalima će proći nakon što se razina šećera u krvi uravnoteži.

Hrvatski dan šećerne bolesti

Hrvatski sabor 9. ožujka 2022. donio je Odluku o proglašenju 14. svibnja "Hrvatskim danom šećerne bolesti" (NN 32/2022, (388), odluka, 11.3.2022.). Odluka je donesena na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora u cilju jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću u RH, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Hrvatski dan šećerne bolesti posvećen je svim oboljelima, njihovim obiteljima, te zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su direktno i indirektno uključeni u proces liječenja ove kronične bolesti ali i svima onima koji promjenom svojih stilova života mogu utjecati na to da šećernu bolest izbjegnu ili je barem odgode neko vrijeme, a u slučaju da se je ipak razvila, na vrijeme otkriju. Od ove godine tako u Hrvatskoj svakih 6 mjeseci obilježavamo dan šećerne bolesti, 14.svibnja i 14.studenog a ova godina značajna je i po 100-toj godišnjici od prve uspješne primjene inzulina u ljudi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije