Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sezona je šparoga – isprobajte 3 ukusna recepta!

Sezona je šparoga – isprobajte 3 ukusna recepta!

Sezona je šparoga – isprobajte 3 ukusna recepta!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.05.2016.
  • Broj pregleda: 1.013
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šparoge imaju odličan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Istraživanja su pokazala da imaju moćno protuupalno i antioksidacijsko djelovanje, smanjuju rizik od nastanka različitih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.

Šparoge su jako dobar izvor dijetalnih vlakana, zbog čega su odlične za poticanje rada probavnog sustava i prevenciju probavnih smetnji i tegoba. Šparoge su dobar izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, niacina, folne kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Da biste uživali u šparogama, isprobajte 3 recepta za jela koja su zdrava, zasitna i ukusna.

Proljetni rižoto sa šparogama i šampinjonima

Šampinjoni su dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina C, folne kiseline, željeza, cinka i mangana, a jako dobar izvor tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena. Također, šampinjoni su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D.

Potražite recept za proljetni rižoto sa šparogama i šampinjonima!

Kajgana od šparoga i blitve

Jaja su dobar izvor riboflavina, vitamina B12 i fosfora, a jako dobar izvor proteina i selena. Blitva je dobar izvor tiamina, folne kiseline i cinka, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E, K, B6, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Potražite recept za kajganu od šparoga i blitve!

Kremasta juha od šparoga i jogurta

Lagana i kremasta juha je uvijek dobrodošla. Jogurt je dobar izvor proteina, vitamina B12, pantotenske kiseline, kalija i cinka, a jako dobar izvor riboflavina, kalcija i fosfora.

Potražite recept za kremastu juhu od šparoga i jogurta!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti