Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja?

Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja?

Što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jaja su pristupačna, lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu i mogu se pripremati na različite načine. Odličan su izvor aminokiselina, željeza i antioksidanata. Trebate odabrati organska jaja jer ne sadrže antibiotike i hormone, a imaju bolja nutritivna svojstva.

Jaja vam mogu spasiti život

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. No, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imunološki sustav, kronični umor i loš izgled kože i kose.

Provjerite što je bolje jesti – samo bjelanjke ili cijelo jaje!

Jaja reguliraju razinu kolesterola

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterolai povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Jaja jačaju imunološki sustav

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, spoja koji je neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i regulaciju razine hormona štitnjače.

Jaja poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže kolin, spoj koji ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alzheimerove bolesti.

Jaja poboljšavaju zdravlje zubi i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčeve zrake i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zubi i kostiju. Potiče apsorpciju kalcija koji je neophodan za pravilno funkcioniranje srca, probavnog sustava i metabolizma.

Jaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Također poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Jaja štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo dva antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti razinu od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Jaja potiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulirat će apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerojatnost od prejedanja kasnije u danu. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Jaja smanjuju razinu stresa i ublažavaju anksioznost

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utječu na mentalno zdravlje. Reguliraju proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije