Što ne bismo trebali govoriti djeci?

Što ne bismo trebali govoriti djeci?

Što ne bismo trebali govoriti djeci?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što nije u redu s frazom: „Što je s tobom?“? Ništa, ako je vaš ton suosjećajan i želite da djeca podijele svoje emocije s vama. Ako djetetu postavite to pitanje dok ste ogorčeni ili iz očaja, tada se dijete može osjećati krivim i manje vrijednim. Ne postoje savršeni roditelji, no postoje situacije i riječi koje bismo trebali izbjegavati za dobrobit djeteta.

U ovoj situaciji, djeca će se zaista početi pitati što nije u redu s njima, a na to pitanje neće znati odgovoriti. Pošto se djeca oslanjaju na svoje ograničeno životno iskustvo, vjerojatno će doći do krivih zaključaka koji mogu ostaviti trajne posljedice.

Govorite izravno o ponašanju koje vas brine, ali neka dijete i dalje zna da je posebno i da ga volite. Obzirom da se vjerojatno radi o jednoj vrsti ponašanja koja vam se ne sviđa i koju ne odobravate, konkretno recite djetetu što vas smeta. Nemojte globalizirati djetetovo ponašanje jer će to u njemu izazvati sram. Djeca se teško nose sa sramom.

Djetetu se žuri, ne obraća pažnju i slučajno nešto razbije. Vi ste ogorčeni i ljuti, a riječi same dolaze „Što je s tobom?“. Umjesto toga pokušajte biti izravni ali i poučni: „Dušo, idemo malo usporiti. Svi smo u žurbi i znam da nisi to namjerno učinio. Sljedeći put reci mami ili tati da se žuriš ili da si uzrujan i pokušat ćemo raspraviti i smisliti rješenje.“

Dijete ima napadaj histerije na javnom mjestu, a vi ste očajni. Odvedite dijete na mirno mjesto, saznajte što je ga muči i razgovarajte o svojim osjećajima. To ne znači da ste popustili, nego ste pokazali da ga želite čuti i vidjeti što ga muči. Ovakvo postupanje će smiriti situaciju.

Vaš tinejdžer čini ozbiljnu pogrešku, kao što je slanje provokativnih poruka putem mobitela ili pisanje neprimjerenog sadržaja na Facebooku. Ovo je trenutak koji možete iskoristiti za podučavanje izlascima i spojevima, te kako izaći na kraj u neugodnim situacijama.

„Što nije u redu s tobom?“ je izraz koji koristimo kada smo ogorčeni i ljuti, a djecu indirektno ponižavamo zbog čega osjećaju sram. Sada kada smo svjesni pogreške, lako ju možemo ispraviti. Ponekad davanje jednostavnog savjeta, kao što je ovaj, može napraviti veliku razliku u odgoju i odrastanju djeteta. Podsjećajte se koliko je važno ono što govorite djeci jer djeca lako usvajaju i tumače na sebi jedinstven način.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti