Sve počinje od crijeva, a ovaj dodatak prehrani snažno podržava njihov balans

Sve počinje od crijeva, a ovaj dodatak prehrani snažno podržava njihov balans

Sve počinje od crijeva, a ovaj dodatak prehrani snažno podržava njihov balans
  • Objavljeno: Petak, 08.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Ivana Karmišević

Kategorija: Zanimljivosti

Dobro je poznato kako zdravlje naše probave ili primjerice imuniteta ovisi o stanju naše crijevne mikrobiote, no ovaj veličanstveni sustav utječe na naše cjelokupno zdravlje, možda i više nego što smo svjesni.

Svaki čovjek ima različit mikrobiom – spektar mikroorganizama koji žive u našem tijelu, a u crijevima se nalazi 10 puta više bakterija nego svih stanica u čitavom tijelu. Crijevna mikrobiota može komunicirati s ostatkom organizma na više načina pa se s pravom često smatra najvećim endokrinom organom i jednim od glavnih igrača u našem zdravlju, od djetinjstva do starosti.

Moderan stil života nosi sa sobom brojne izazove stabilnosti crijevne mikrobiote. Antibiotici su najpoznatiji prijestupnici kada je u pitanju zdrava probava, no negativno djeluju i neki drugi lijekovi, stres, neadekvatna prehrana, alkohol, toksini iz okoliša, čak i loš san. Ponekad je uistinu teško utjecati na ove negativne čimbenike, no tada nam u pomoć stižu posebno formulirani pripravci poput sinbiotika koji pomažu održati raznolikost crijevne mikrobiote i time osigurati cjelokupno zdravlje.

Probiotici su “dobre bakterije koje nalazimo u probavnom sustavu i nužne su za adekvatnu funkciju crijeva te su većini dobro poznati, barem u smislu da se već rutinski savjetuje njihova primjena uz terapiju antibioticima. Bez prebiotika – vlakana koja služe kao hrana dobrim bakterijama, probiotici imaju manju šansu da „prežive“ nepovoljne uvjete u probavnom sustavu. Prebiotici su prirodno prisutni u povrću, voću, žitaricama, a u komercijalnim pripravcima često ćemo naći inulin i fruktooligosaharide, koji se, prema studijama, smatraju najpovoljnijim supstratom za rast korisnih bakterija.

Sjedinjenjem pro- i pre-biotika (dobre bakterije, fruktooligosaharidi i inulin) u jednom pripravku dobivamo sinbiotik. Upravo sinbiotici, zahvaljujući sinergijskom učinku korisnih bakterija i njihove “hrane“, imaju veliki potencijal u postizanju balansa crijevne mikrobiote i održavanju našeg zdravlja.

B•Biotics je novi proizvod hrvatskog brenda premium dodataka prehrani Bioandina koji sadrži upravo takav zaokružen sastav nutrijenata. B•Biotics je sinbiotik sa 15 različitih kultura probiotik bakterija obogaćen prebioticima fruktooligosaharidima i inulinom. Uz CFU (ukupan broj bakterija po dozi) od 20 milijardi, djeluje kao snažna podrška prirodne raznolikosti crijevne mikrobiote i izbalansiranog probavnog sustava.

Osim neizostavne konzumacije za vrijeme uzimanja antibiotika i drugih lijekova, sinbiotici su odlično rješenje za probavni disbalans koji se često dogodi tijekom putovanja. Na putovanjima mijenjamo ritam i sadržaj prehrane te smo izloženi većem riziku doticaja sa nepoznatim i nepoželjnim bakterijama u vodi, ledu ili zbog neadekvatne pripreme hrane. Zato je poželjno kao praksu za svako putovanje uključiti i konzumaciju sinbiotika, nekoliko dana prije odlaska, tijekom puta i nekoliko dana nakon povratka kući.

Nadutost i težina u crijevima tegobe su koje znatno smanjuju kvalitetu naše svakodnevnice, a najčešće ih uzrokuju jednolična prehrana siromašna vlaknima ili ona bogata nezdravim masnoćama i šećerima te konzumacija alkohola. Upravo su sinbiotici dodatak prehrani koji svojim sastavom i djelovanjem može učinkovito vratiti lakoću probave te ravan trbuh.

B•Biotics je namijenjen svima koji žele održati balans metabolizma crijeva i probave, ojačati imunitet te generalno povećati kvalitetu života. Pogodan je za vegane, nema glutena ni soje, ne sadrži GMO sastojke ni alergene, a dolazi u pakiranju sa 30 celuloznih kapsula – dovoljno za mjesec dana u društvu dobrih bakterija.

Više o proizvodu možete saznati na linku – Bioandina B•Biotics

Bioandina Instagram

Bioandina Facebook

Fotografije: Ivana Karmišević

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti