Najzdravije namirnice svijeta

Najzdravije namirnice svijeta

Najzdravije namirnice svijeta
  • Objavljeno: Petak, 21.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Namirnice koje vam donosimo su dokazano najzdravije, bore se protiv bolesti i podižu energiju. Dodajte ih u vaš obrok i usrećite svoj organizam.

Limun

Samo 1 limun sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola i jača kosti. Flavonoidi će pomoći u sprječavanju nastanka kancerogenih stanica i ublažit će kroničnu upalu u tijelu.

Dodajte krišku limuna u zeleni čaj jer je jednim istraživanjem dokazano da limun poboljšava apsorpciju antioksidansa iz zelenog čaja za čak 80%.

Brokula

Jedna brokula srednje veličine sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina K i gotovo 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ova 2 vitamina su ključna u izgradnji kostiju. Dokazano je da brokula značajno smanjuje rizik od nastanka raznih oblika raka, naročito raka debelog crijeva.

Kako biste sačuvali sve nutrijente, brokulu nakratko stavite u mikrovalnu. Ostat će vam čak 90% nutrijenata, dok kod kuhanja u vodi ili na pari ostane tek 66% nutrijenata.

Tamna čokolada

Samo 7.5 grama tamne čokolade dnevno smanjuje razinu krvnog tlaka. Kakao je bogat flavonoidima i antioksidansima. Smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola, a istovremeno povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Jedna tamna čokolada sadrži oko 53.5 miligrama flavonoida, dok 1 mliječna čokolada sadrži manje od 14 miligrama.

Krumpir

Jedan krumpir sadrži oko 66 mikrograma folne kiseline, što je jednako jednoj šalici špinata ili brokule. Jedan slatki krumpir (batat) nadmašuje preporučeni dnevni unos vitamina A za čak 8 puta. Vitamin A jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Prije nego počnete jesti krumpir, pričekajte da se ohladi. Istraživanja su pokazala da na taj način sagorijevate čak 25% više masti nakon obroka.

Losos

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka depresije, srčanih bolesti i raka. Samo 85 grama lososa sadrži više od 50% preporučenog dnevnog unosa niacina (vitamin B3), za kojega su neka istraživanja otkrila da smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja.

Ako ste u mogućnosti kupujte divlji losos koji sadrži značajno više omega 3 masnih kiselina, u odnosu na losos iz uzgoja.

Orasi

Od svih vrsta orašastih plodova, orasi u najvećoj mjeri sadrže omega 3 masne kiseline koje reguliraju razinu kolesterola. Omega 3 masne kiseline će poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od nastanka raka. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da orasi štite od UV zraka, ali nemojte zbog toga preskakati stavljanje kreme za zaštitu od UV zraka.

Orahe možete jesti kao međuobrok, naročito u večernjim satima jer sadrži antioksidans melatonin, koji poboljšava kvalitetu sna.

Avokado

Bogat je izvor zdravih i zasitnih masti. Jedno istraživanje je pokazalo da avokado smanjuje razinu lošeg kolesterola za 22%. Jedan avokado sadrži čak dvostruko više vlakana od preporučenog dnevnog unosa. Također će vam osigurati čak 40% više folne kiseline od dnevne preporuke.

Dodajte ga u salate jer će poboljšati apsorpciju ključnih nutrijenata za čak 5 puta, u usporedbi sa salatama koje ne sadrže avokado.

Češnjak

Moćan je u borbi proti raznih bolesti. Alicin djeluje protuupalno i učinkovit je u regulaciji razine kolesterola i krvnog tlaka.

Zdrobljeni svježi češnjak sadrži najviše alicina. Češnjak nemojte previše termički obrađivati jer svoja ljekovita svojstva počinje gubiti nakon 10 minuta kuhanja na visokoj temperaturi.

Špinat

Sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koji jačaju imunitet i čuvaju zdravlje očiju. Znanstvenici su ustanovili da špinat pripada vrstama povrća koje najučinkovitije smanjuju rizik od nastanka raka.

Špinat je zdrav, ali i ukusan. Ako niste ljubite špinata, dodajte ga u smoothie. Na taj način nećete ni primijetiti da ga ima, a iskoristit ćete njegove zdravstvene prednosti.

Mahunarke

Ako ćete mahunarke (grah, grašak, leća) jesti 4 puta tjedno, rizik od nastanka srčanih bolesti ćete smanjiti za 22%. Također su se pokazale učinkovite u smanjenju rizika od nastanka raka dojke.

Što je mahunarka tamnija, to sadrži više antioksidansa. Jedno istraživanje je pokazalo da crni grah sadrži čak 40 puta više antioksidansa u odnosu na bijeli grah.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije