Tamna strana krema za sunčanje

Tamna strana krema za sunčanje

Tamna strana krema za sunčanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Titanij dioksid je sastojak za filtriranje UV zraka koji je jako popularan u kremama za sunčanje i kozmetičkim proizvodima jer ne prodire duboko u kožu i krvotok. No, jedan oblik titan dioksida otpušta štetne slobodne radikale u kontaktu sa svjetlom, otkrivaju nam američki znanstvenici.

Ovaj oblik titanij dioksida se zove anatas. Istraživanje je pokazalo da reagira i na umjetno svjetlo i otpušta štetne radikale koji mogu oštetiti DNA stanice i strukturu gornjeg dijela kože.

Ipak, znanstvenici ističu da nije sve tako loše jer su ustanovili da anatas kožu čini otpornijom na vanjske čimbenike, što je savršeno za organ čija je primarna funkcija zaštita od vanjskih štetnih čimbenika.

Istražite toksične sastojke krema za sunčanje!

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika, prenosi HealthNews.

U međuvremenu, ističu znanstvenici, nema razloga da ne nanosite kreme za zaštitu od sunca jer je to najsigurniji način da smanjite rizik od nastanka raka i raznih oštećenja kože.

Kremu za zaštitu od sunca trebate nanositi i tijekom hladnijih mjeseci, odnosno, uvijek kada se izlažete suncu. To ne mora nužno biti visoki faktor, već ga prilagodite intenzitetu sunčeva zračenja.

Ako vas rezultati ovog istraživanja i dalje uznemiruju, potražite kreme koje umjesto titanij dioksida, sadrže cinkov oksid. Te kreme su odlične za osobe s osjetljivom kožom, osobe koje pate od hormonalnih poremećaja, kao i za osobe sklone alergijskim reakcijama na kozmetičke proizvode.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti