Otkrijte nevjerojatne zdravstvene prednosti šipka!

Otkrijte nevjerojatne zdravstvene prednosti šipka!

Otkrijte nevjerojatne zdravstvene prednosti šipka!
 • Objavljeno: Subota, 17.11.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ovo ukusno jesensko voće jedan je od najzdravijih plodova na svijetu. Istraživanja su pokazala da šipak sadrže niz korisnih biljnih spojeva koje druge namirnice ne sadrže, što ga čini posebnim voćem koje se treba naći na vašem stolu.

Otkrijte koje prednosti ga izdvajaju od ostalih namirnica.

1. Prepun je hranjivih tvari

Plod šipka sastoji se od mnoštva okruglih bobica, karakteristične žarko crvene boje. Jedan šipak sadrži vlakna, proteine, folat, kalij i vitamine K i C. osim toga, jestive koštice sadrže i mnoštvo minerala i bioaktivnih biljnih spojeva, a manji dio sastava otpada i na prirodni šećer.

2. Sadrži jedinstvene spojeve

U šipku se nalaze dvije jedinstvene komponente koje su odgovorne za većinu njihovih zdravstvenih prednosti. Prvi spoj naziva se punicalagin i to je izrazito snažan antioksidans kojeg najviše ima u kori i iscijeđenom soku od šipka. Toliko je snažan da ima tri puta snažnije antioksidativno djelovanje od crnog vina i zelenog čaja.

Drugi spoj je punicinska kiselina koju se može pronaći u ulju nara i glavna je masna kiselina u bobicama. To je jedna vrsta konjugirane linoleinske kiseline s moćnim biološkim učincima koja umanjuje šanse za oboljenje od brojnih bolesti.

Otkrijte kako šipak pospješuje mršavljenje!

3. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižava tlak

Bolesti srca jedan su od najčešćih uzoraka prijevremene smrti. Budući da je to složena bolest, na nju utječe mnogo različitih čimbenika. Ipak, mnoge od njih povezane su s tlakom i krvnim žilama, a sok od šipka učinkovito djeluje na osobe koje imaju problema s visokim kolesterolom i dijabetesom i kod tih osoba je dokazano značajno smanjenje „lošeg“ LDL kolesterola.

Visoki krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih pokretača srčanih udara i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da su osobe s hipertenzijom, posebice oni sa sistoličkim krvnim tlakom, imale značajno smanjenje krvnog tlaka nakon konzumiranja 150 ml soka od šipka tijekom dva tjedna.

4. Pomaže u borbi protiv bolesti

Šipak ima impresivne protuupalne učinke, koji su u velikoj mjeri posredovani antioksidativnim svojstvima punicalagina, a kronična upala je jedan od vodećih pokretača ozbiljnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da šipak može smanjiti upalnu aktivnost u probavnom traktu, ali i kod raka dojke i stanica raka debelog crijeva. Osim toga, šipak se preporučuje osobama koje imaju različite bolesti srca, rak, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest, pa čak i pretilost.

Šipak pomaže i kod:

 • kardiovaskularnih bolesti
 • dijabetesa
 • bakterijskih infekcija
 • gljivičnih infekcija
 • raka prostate
 • raka dojke
 • bolova u zglobovima
 • pretilosti
 • disfunkcije erekcije
 • Alzheimerove bolesti
 • artritisa

Studije na životinjama pokazale su da ekstrakt nara, odnosno šipka, može biti koristan u borbi protiv nekoliko oblika artritisa, ali potrebno obaviti istraživanje na ljudima.

Evo zašto je šipak - plod čudesne ljekovite moći!

5. Poboljšava pamćenje i vježbanje

Postoje dokazi da šipak može poboljšati pamćenje. Naime, više istraživanja pokazalo je da 250 ml soka od šipka po danu znatno poboljšava markere verbalne i vizualne memorije, a može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Osim toga, šipak je bogat prehrambenim nitratima za koje je pokazano da poboljšavaju performanse vježbanja. Osobama koje su konzumirale sok od šipka 30 minuta prije vježbanja, značajno se pojačao protok krvi, odgodio se početak umora i povećala se sama učinkovitost vježbanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije