Ugljikohidrati uzrokuju depresiju?
Veliki broj ljudi posegne za čipsom ili tjesteninom kada su loše raspoloženi, a novo istraživanje pokazuje da će takva hrana vaše raspoloženje dodatno pogoršati.
Istraživanje američkih znanstvenika, koje je trajalo 12 godina, otkriva da postoji poveznica između prekomjerne konzumacije ugljikohidrata i depresije.
U istraživanju je sudjelovalo 43000 žena koje nikada nisu patile od depresije. One su ispunjavale anketu o svojim prehrambenim navikama, prenosi MedicalDaily.
Rezultati su pokazali da žene, koje prekomjerno konzumiraju crveno meso, tjesteninu, kruh i čips imaju 29 do 41% veći rizik od nastanka depresije.
Znanstvenici nisu sa sigurnošću utvrdili jesu li ugljikohidrati uzrok depresije ili grižnja savjesti koja nastaje nakon konzumacije ugljikohidrata.
Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi žude za ugljikohidratima kada je snižena razina hormona dobrog raspoloženja, serotonina.
Znanstvenici su dokazali da prekomjerna konzumacija šećera također može uzrokovati depresiju, bez obzira na to što pruža trenutni spas od lošeg raspoloženja.
Naše raspoloženje je u velikoj mjeri određeno razinom šećera u krvi, a konzumacija jednostavnih ugljikohidrata i rafiniranog šećera uzrokuje nagle promjene razine šećera u krvi.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345