Vaginalni gel uspješno štiti žene od HIV-a!

Vaginalni gel uspješno štiti žene od HIV-a!

Vaginalni gel uspješno štiti žene od HIV-a!
  • Objavljeno: Srijeda, 21.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su proizveli novi, učinkoviti mikrobicidni vaginalni gel koji predstavlja veliku nadu za žene jer im omogućuje zaštitu od HIV-a čak i kada njihovi partneri ne žele koristiti kondome.

Gel koji sadrži lijek protiv AIDS-a tenofovir ispitan je u Južnoafričkoj Republici. Kod 889 testiranih žena smanjio je nakon godinu dana korištenja broj infekcija za 50 posto, a nakon dvije i pol godine za 39 posto.

Ako ovi rezultati budu potvrđeni, bit će to prvi mikrobicidni gel koji se pokazao uistinu učinkovitim. On bi mogao postati važnim saveznikom žena čiji partneri odbijaju koristiti kondome. Mnoge žene prisiljene su na spolne odnose bez odgovarajuće zaštite, a budući da su biološki osjetljivije na zaraze HIV-om, gel je najbolje rješenje.

U borbi protiv HIV-a neophodne su nove metode, osobito u podsaharskoj Africi gdje je broj oboljelih najveći u svijetu, a među zaraženima je čak 60 posto žena.

Agencije Ujedinjenih naroda izrazile su zadovoljstvo rezultatima i najavile konzultacije s afričkim vlastima u kojima bi se trebali dogovoriti daljnji koraci.

  Rezultati trogodišnje studije koju je u Južnoafričkoj Republici vodio Centre for the Aids Programme of Research predstavljeni su na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Beču, a u ponedjeljak su objavljeni u časopisu Science.

Studija je pokazala da je gel siguran i prihvatljiv za žene u dobi između 18 i 40 godina kada se koristi jednom u 12 sati prije spolnog odnosa te jednom u 12 sati nakon njega.

Jedan od voditelja istraživanja dr. Salim Abdool Karim objasnio je novinarima da su testirane žene u Durbanu i zabačenim selima JAR-a uglavnom koristile gel u skladu s uputama liječnika. Osim njega dobile su i kondome te savjete o spolnim bolestima, a na HIV su testirane jednom mjesečno.

Nakon 30 mjeseci 98 žena je zaraženo HIV-om - 38 u skupini koja je dobila gel te 60 u skupini koja je dobila placebo.

'Tenofovir je smanjio broj zaraza za 39 posto', rekao je dr. Karim. 'U prvih godinu dana smanjio ih je za 50 posto, međutim njegova je učinkovitost nakon toga pala. Vjerojatnost zaraze bila je mnogo manja kod onih žena koje su ga sustavno koristile', dodao je i izrazio uvjerenje da će lijek biti vrlo jeftin.

Kod žena koje su primjenjivale gel zabilježeno je i značajno smanjenje broja zaraza genitalnim herpesom koji povećava opasnost infekcije HIV-om.

Agencija Ujedinjenih naroda UNAids ističe da se mikrobicidi, čiju bi primjenu mogle kontrolirati žene, istražuju već 20 godina. 'Ženama smo dali novu nadu', izjavio je mr. Michel Sidibe, izvršni direktor UNAidsa. 'Prvi put vidimo rezultate u prevenciji HIV-a koja bi bila pod kontrolom žena.'

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti