Vitafest spasio dva života!

Vitafest spasio dva života!

Vitafest spasio dva života!
  • Objavljeno: Srijeda, 16.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Festival zdravlja Vitafest 2013., koji se u Zagrebu održavao od 11. do 13. listopada ove godine, posjetilo je više od 15.000 zainteresiranih. Svi posjetitelji su, kroz više od 100 programa, učili o važnosti zdrave prehrane i pravilnog vježbanja, a različite zdravstvene ustanove su tijekom vikenda omogućile besplatne preglede i mjerenja.

Tako je Dom zdravlja Zagreb Centar, koji je na sajmu predstavio rezultate istraživanja o važnosti sistematskih pregleda pod nazivom "Koliko brinemo o svom zdravlju", besplatno sva tri dana posjetiteljima omogućavao sistematske preglede.

"Kod dvoje posjetitelja, koji su na pregled došli iz puke znatiželje bez simptoma, EKG-om smo ustanovili vrlo loše nalaze, odnosno osobe su bile u predinfarktnom stanju te smo ih odmah poslali na liječenje u bolnicu. Riječ je o muškarcu u pedesetima i ženskoj osobi u šezdesetim godinama. Pored njih, kod jednog vrlo mladog posjetitelja u ranim dvadesetima, otkrili smo hipoglikemiju, odnosno vrlo nisku razinu šećera i također ga odmah poslali na daljnju obradu", istaknula je Draženka Tenšek, iz Doma zdravlja Zagreb Centar.  

U tri je dana osoblje Doma zdravlja Zagreb Centar pregledalo ukupno dvjestotinjak posjetitelja, od kojih su za oko 60 savjetovali da se odmah na početku radnog tjedna jave svojim liječnicima zbog povišenog tlaka, povišenog šećera, vrlo loših nalaza spirometrije ili zbog otkrivene osteopenije i osteoporoze.

"Sistematski pregledi su još jednom pokazali da osobe, premda nemaju simptoma, mogu biti u teškom zdravstvenom stanju i stoga apeliramo na sve da jednom godišnje obave sistematski pregled. To im možda spasi život", zaključila je Draženka Tenšek, iz Doma zdravlja Zagreb Centar.  

DM i CentarZdravlja.net su ženama u dobi od 40 do 49 godina, koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, omogućili besplatne mamografaske preglede. Ovim putem zahvaljujemo liječničkom timu koji je u subotu i nedjelju obavljao mamografske preglede i tako omogućio ženama da bolje brinu za sebe i svoje zdravlje!

Organizatori sajma ovim se putem zahvaljuju svim liječnicima i medicinskom osoblju koji su sudjelovali na izuzetno posjećenim predavanjima i prezentacijama, ali i besplatno pregledavali posjetitelje sajma. Također, zahvaljujemo se svim izlagačima na izuzetnoj spremnosti da svakom posjetitelju pruže savjet i pomoć oko različitih zdravstvenih problema.

Ovogodišnji Vitafest ostat će zapamćen po velikom interesu za predavanja i prezentacije na temu "Od začeća do prve godine djetetova života", promociji desetak različitih programa vježbanja koji su u nedjelju rasplesali cijeli Hypo centar i cjelodnevnim kreativnim radionicama za djecu te besplatnim masažama za sve posjetitelje. Dovoljan razlog da se vidimo i sljedeće godine!

Hvala svim posjetiteljima na dolasku i vidimo se sljedeće godine!

Sajam u brojkama:

U tri dana trajanja:

  • više od 15.000 posjetitelja
  • 50 izlagača
  • 100 različitih događanja
  • 42 predavanja
  • 40 praktičnih radionica
  • 10 programa vježbanja
  • 8 prezentacija

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti