Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti

Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti

Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti
  • Objavljeno: Petak, 27.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili povezanost između vitamina D i gena koji su povezani s autoimunim bolestima i rakom.

Otkriće će možda objasniti zašto je pomanjkanje vitamina D faktor rizika za niz ozbiljnih bolesti, uključujući multiplu sklerozu, dijabetes tipa 1 i reumatoidni artritis.

Sreeram Ramagopalan i kolege s Oxfordskog sveučilišta u istraživanju su istaknuli kako se povećava količina dokaza da je pomanjkanje vitamina D faktor rizika za širok spektar bolesti, ali se ne zna točno kako je vitamin D tu umiješan. Nadaju se da će genetika možda pridonijeti ovoj vezi.

Istražite čudesne prednosti vitamina D!

Vitamin D utječe na gene preko receptora za vitamin D, koji se veže na specifične lokacije na ljudski genom kako bi utjecao na gensku ekspresiju (proces kojim se genske informacije pretvaraju u operativne strukture u stanici). U ovom istraživanju, istraživači su odredili lokacije poveznica receptora za vitamin D, informacije koje se mogu koristiti za identifikaciju gena koji su povezani s bolestima koji bi mogli biti pod utjecajem vitamina D.

Istraživači su utvrdili da je poveznica receptora za vitamin D znatno poboljšana u područjima ljudskog genoma povezanog s nekoliko zajedničkih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, dijabetes tipa 1 i Crohnova bolest, te u područjima povezanim s karcinomima, kao što je leukemija i rak debelog crijeva.

Autori istraživanja su istaknuli ozbiljne rizike povezane s nedostatkom vitamina D, posebno za ljude koji su genetski predisponirani na osjetljivost na manjak vitamina D.

Vitamin D smanjuje krvni tlak i štiti od srčanog udara!

„Razmatranja o konzumaciji dodatnog vitamina D kao preventivna mjera za ove bolesti su jako opravdane," navodi Ramagopalan.

Ljudi bi trebali dnevno konzumirati između 200 i 600 međunarodnih jedinica vitamina D.

Izloženost suncu prirodno aktivira tijelo da proizvodi vitamin D. Vitamin D se također može pronaći u određenim namirnicama, kao što su riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak te u žitaricama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti