Ubrzavate li starenje čineći ove greške?

Ubrzavate li starenje čineći ove greške?

Ubrzavate li starenje čineći ove greške?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno provedeno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Diabetes, pokazalo je da nezdrava prehrana i manjak tjelesne aktivnosti mogu ubrzati proces nakupljanja senescentnih (starih i istrošenih stanica) koje ubrzavaju proces starenja te nastanak bolesti i stanja tipičnih za osobe starije životne dobi.

Pretilost povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 te određenih vrsta raka, što su ujedno i najčešći uzroci smrti koja bi se zdravim načinom života mogla spriječiti.

Liječnik Nathan LeBrasseur (PhD) i njegovi suradnici iz Robert and Arlene Kogod Center on Aging u klinici Mayo su željeli saznati može li tjelesna aktivnost spriječiti preuranjeno nagomilavanje starih stanica te neuravnoteženost metaboličkih funkcija uzrokovanih brzom prehranom. Hipotezu su testirali na miševima, a podijelili su ih u skupinu koja je slijedila uravnoteženu prehranu i skupinu koja je slijedila brzu prehranu zasićenu kolesterolom i šećerom.

Saznajte kako zaštititi mozak od starenja!

Kod miševa koji su slijedili režim brze prehrane došlo je do nezdravog povećanja tjelesne težine i nezdrave promjene tjelesnog oblika. Većina masnoća skupila se u središnji dio tijela, oko unutarnjih organa, što je fenomen za koji je poznato da je povezan s brojnim bolestima koje uzrokuje pretilost. S druge strane, kad su isti miševi počeli vježbati na kolutu za trčanje njihovo se zdravlje značajno poboljšalo. Samo polovica miševa, bilo onih koji su slijedili zdravu ili nezdravu prehranu, imali su pristup kolutu za trčanje.

Neki vjeruju da je starenje nešto što se jednostavno dogodi svima te da je to unaprijed određena sudbina, pa očekuju da će kad navrše 65, 70 ili 80 godina imati Alzheimerovu bolest, srčane bolesti ili osteoporozu, izjavio je voditelj istraživanja dr. LeBrasseur.

Obje skupine miševa imale su koristi od tjelesne aktivnosti, dok su miševi koji su slijedili brzu prehranu i koji su koristili kolut za trčanje dobili manje na tjelesnoj težini od onih koji su slijedili brzu prehranu, a nisu se bavili tjelesnom aktivnošću. Kod onih koji su bili aktivni također se usporio proces nagomilavanja starih stanica.

Znanstvenici vjeruju da rezultati istraživanja nude dokaz da nekvalitetna prehrana i manjak tjelesne aktivnosti mogu ubrzati proces starenja, i to ne samo na klinički vidljivoj razini, već i na biološkoj i staničnoj razini.

Autorima istraživanja u cilju je podići svijest o tome da čak i zdrav način života u srednjoj životnoj dobi ne može u potpunosti zaustaviti biološki neizostavan proces starenja.

Saznajte koji napitci štite tijelo od ubrzanog starenja!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti