Ubrzavate li starenje čineći ove greške?

Ubrzavate li starenje čineći ove greške?

Ubrzavate li starenje čineći ove greške?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavno provedeno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Diabetes, pokazalo je da nezdrava prehrana i manjak tjelesne aktivnosti mogu ubrzati proces nakupljanja senescentnih (starih i istrošenih stanica) koje ubrzavaju proces starenja te nastanak bolesti i stanja tipičnih za osobe starije životne dobi.

Pretilost povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 te određenih vrsta raka, što su ujedno i najčešći uzroci smrti koja bi se zdravim načinom života mogla spriječiti.

Liječnik Nathan LeBrasseur (PhD) i njegovi suradnici iz Robert and Arlene Kogod Center on Aging u klinici Mayo su željeli saznati može li tjelesna aktivnost spriječiti preuranjeno nagomilavanje starih stanica te neuravnoteženost metaboličkih funkcija uzrokovanih brzom prehranom. Hipotezu su testirali na miševima, a podijelili su ih u skupinu koja je slijedila uravnoteženu prehranu i skupinu koja je slijedila brzu prehranu zasićenu kolesterolom i šećerom.

Saznajte kako zaštititi mozak od starenja!

Kod miševa koji su slijedili režim brze prehrane došlo je do nezdravog povećanja tjelesne težine i nezdrave promjene tjelesnog oblika. Većina masnoća skupila se u središnji dio tijela, oko unutarnjih organa, što je fenomen za koji je poznato da je povezan s brojnim bolestima koje uzrokuje pretilost. S druge strane, kad su isti miševi počeli vježbati na kolutu za trčanje njihovo se zdravlje značajno poboljšalo. Samo polovica miševa, bilo onih koji su slijedili zdravu ili nezdravu prehranu, imali su pristup kolutu za trčanje.

Neki vjeruju da je starenje nešto što se jednostavno dogodi svima te da je to unaprijed određena sudbina, pa očekuju da će kad navrše 65, 70 ili 80 godina imati Alzheimerovu bolest, srčane bolesti ili osteoporozu, izjavio je voditelj istraživanja dr. LeBrasseur.

Obje skupine miševa imale su koristi od tjelesne aktivnosti, dok su miševi koji su slijedili brzu prehranu i koji su koristili kolut za trčanje dobili manje na tjelesnoj težini od onih koji su slijedili brzu prehranu, a nisu se bavili tjelesnom aktivnošću. Kod onih koji su bili aktivni također se usporio proces nagomilavanja starih stanica.

Znanstvenici vjeruju da rezultati istraživanja nude dokaz da nekvalitetna prehrana i manjak tjelesne aktivnosti mogu ubrzati proces starenja, i to ne samo na klinički vidljivoj razini, već i na biološkoj i staničnoj razini.

Autorima istraživanja u cilju je podići svijest o tome da čak i zdrav način života u srednjoj životnoj dobi ne može u potpunosti zaustaviti biološki neizostavan proces starenja.

Saznajte koji napitci štite tijelo od ubrzanog starenja!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti