Zašto svaki dan trebate spavati popodne?

Zašto svaki dan trebate spavati popodne?

Zašto svaki dan trebate spavati popodne?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Španjolske otkriva da osobe, koje svakodnevno spavaju u popodnevnim satima, imaju manju potrebu za uzimanjem lijekova za regulaciju razine krvnog tlaka.

U istraživanju je sudjelovalo 386 osoba prosječne dobi od 61.4 godine. Svi sudionici su uzimali lijekove za regulaciju razine krvnog tlaka. Znanstvenici su proučavali njihove životne navike, uključujući navike vježbanja, spavanja i prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da sudionici koji su svakodnevno spavali u popodnevnim satima, rjeđe imaju potrebu za uzimanjem lijekova za regulaciju razine krvnog tlaka. Rezultati istraživanja su ostali isti čak i nakon što su znanstvenici uzeli u obzir faktore kao što su pušenje, indeks tjelesne mase, dob i spol.

Prethodna istraživanja su pokazala da popodnevno spavanje može pomoći u smanjenju rizika od nastanka depresije, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Sudionici koji su svakodnevno spavali u popodnevnim satima imali za 5% nižu razinu sistoličkog krvnog tlaka, u odnosu na sudionike koji su u popodnevnim satima spavali rijetko ili nikako.

Ovo istraživanje upućuje da osobe koje spavaju u popodnevnim satima imaju manji rizik od nastanka ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sustava, izjavio je voditelj istraživanja dr. Manolis Kallistratos.

Iako se razina krvnog tlaka nije drastično smanjila, znanstvenici ističu da je smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za tek 2mmHg sasvim dovoljno da se rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti smanji za čak 10%. Više o visokom krvnom tlaku možete pročitati ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti