Zašto trebate prestati piti sokove?

Zašto trebate prestati piti sokove?

Zašto trebate prestati piti sokove?
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji više razloga zbog kojih trebate prestati konzumirati sokove: rak, karijes pa čak i zagađenje vode. Sada na listu možete dodati i ubrzano starenje stanica, barem ako sudimo prema rezultatima istraživanja, objavljenim u časopisu American Journal of Public Health.

Znanstvenici su proučavali uzorke DNA stanica kod 5309 sudionika. Ustanovili su da redovita konzumacija sokova skraćuje telomere bijelih krvnih stanica. Dovoljno je piti oko 600ml soka dnevno da biste izgledali 4.6 godina starije.

Provjerite koliko je štetno piti sokove!

"Telomeri su zaštitne kapice na kraju kromosoma i starenjem se prirodno počinju skraćivati", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Lauren Kessler.

Starenje stanica je čest uzročnik drugih zdravstvenih problema. Prethodna istraživanja su pokazala da duljina telomera može pomoći kod određivanja životnog vijeka osobe.

Znanstvenike je iznenadilo da konzumacija sokova skraćuje telomere bez obzira na tjelesnu težinu osobe i zdravstveno stanje. U stvari, prekomjerna konzumacija šećera i starenje su usko povezani. Statistička istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi do dobi od 70 godina pati od predijabetesa, stanja koje u velikom broju slučajeva vodi dijabetesu tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti