Zeleni čaj dobar je za sve koji pate od ove bolesti!

Zeleni čaj dobar je za sve koji pate od ove bolesti!

Zeleni čaj dobar je za sve koji pate od ove bolesti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Do sada ste vjerojatno čuli za brojna čuda koje zeleni čaj može učiniti za tijelo. Istraživači su proučavali potencijalnu ulogu ovog nutricionističkog blaga u jačanju zdravlja srca, borbi protiv infekcija, pa čak i poboljšanju funkcije mozga.

Osim toga, zeleni čaj je prigodan i za dijabetes tipa 2, što je izvrsna vijest za one koji pate od te bolesti.

Zeleni čaj i dijabetes

Kada imate dijabetes tipa 2, stanice vašeg tijela više ne mogu učinkovito apsorbirati šećer u krvi, koji je glavni izvor energije, zbog stanja zvanog inzulinska rezistencija. Otpornost na inzulin dovodi do povišene razine glukoze u krvi, tzv. hiperglikemije, koja povećava rizik za komplikacije dijabetesa, uključujući srčane bolesti, zatajenje bubrega i oštećenje živaca.

Ono što odlučite jesti i piti može dramatično utjecati na vašu razinu šećera u krvi. Naime, popularni napitci poput sportskih napitaka te gaziranih i voćnih sokova prepuni su šećera. Obična šalica zelenog čaja sadrži 0 kalorija što znači da je izvrsna alternativa slatkim i kalorijskim sokovima i energetskim napicima i pomaže u stabilizaciji šećera u krvi.

Pijenje zelenog čaja također može čak i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osobe koje su pile 6 ili više šalica zelenog čaja dnevno imali su 33% manje šanse da će razviti dijabetes tipa 2 u usporedbi s onima koje su tjedno pile jednu šalicu ili manje.

Istraživanja sugeriraju da nema negativnih učinaka za pijenje zelenog čaja, sve dok ne dodate šećer. Ako vam zeleni čaj bude previše gorak, umjesto meda i bijelog ili smeđeg šećera, izaberite prirodni zaslađivač kao što je stevia. Isto tako, zeleni čaj ima određenu dozu kofeina, mnogo manje od kave ili crnog čaja, ali ipak budite oprezni s doziranjem.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti