Žene sprečavaju bolesti, a muškarci se liječe

Žene sprečavaju bolesti, a muškarci se liječe

Žene sprečavaju bolesti, a muškarci se liječe
  • Objavljeno: Utorak, 16.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci u dobi od 45 do 60 godina tri puta su izloženiji opasnosti od infarkta nego žene, a u ranoj i srednjoj odrasloj dobi prijeti im i veća opasnost od visokoga tlaka. Pa ipak, većina muškaraca liječniku ne odlazi.

Muškarci se razbolijevaju drukčije od žena, a zbog činjenice da razlike među spolovima imaju veliku ulogu u nizu bolesti, nameće se potreba za drukčijim pristupom liječenju koje bi bilo prilagođeno spolu, kažu znanstvenici koji se bave istraživanjima na ovom razmjerno novom području.

Istraživanja na području razlika među spolovima sve su češće usredotočena na preventivnu medicinu za muškarce.

Muškarci i žene razbolijevaju se drukčije zahvaljujući ponajprije biološkim faktorima, kaže Frank Sommer, predsjednik Njemačkoga društva za zdravlje muškaraca (DGM), zaposlen u Sveučilišnom medicinskom centru Hamburg-Eppendorf.

Muški hormon testosteron, koji je vrlo bitan za razvoj muškoga embrija, "ponovno počinje djelovati na tijelo muškarca u vrijeme puberteta", kaže Sommer.

Usto, psiha i odgoj muškaraca razlikuju se od psihe i odgoja žena. Muškarci često misle da moraju biti jaki i da ne smiju pokazivati slabosti, primjećuje Sommer, pa često zanemaruju liječničke preglede.

"Često kažemo da žene sprečavaju bolesti, a muškarci se liječe", kaže.

U istraživanju koje je obuhvatilo muškarce u dobi od 40 do 80 godina iz šest vodećih europskih industrijskih zemalja i SAD-a, između 79 i 86 posto ispitanika reklo je da su zdravi ili potpuno zdravi. "Stvarnost je, naravno, posve drukčija", upozorava Sommer.

Druga bitna razlika između muškaraca i žena je genetska struktura njihovih kromosoma. Muškarci imaju samo jedan X kromosom. Zato su genetska oštećenja mnogo opasnija kod muškaraca jer žene imaju drugi X kromosom kao potporu, objasnio je Sommer.

Zbog svih tih čimbenika bilo bi dobro osigurati medicinsku skrb prilagođenu muškarcima. Muškarci u dobi od 45 do 60 godina, primjerice, tri puta su izloženiji opasnosti od infarkta nego žene, kaže Sommer, dodajući da muškarcima u ranoj i srednjoj odrasloj dobi prijeti i veća opasnost od visokoga tlaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti