Kako nas čitanje čini boljima?

Kako nas čitanje čini boljima?

Kako nas čitanje čini boljima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.05.2016.
  • Broj pregleda: 595
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Neprestano slušamo kako nas čitanje može učiniti boljim osobama, popraviti raspoloženje i pomoći u kontroli naših osjećaja. Dosadašnja istraživanja su pokazala da čitanje ima pozitivan učinak na fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Čitanje smanjuje razinu stresa

Kroničan stres može povećati rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja. Postoje različiti načini opuštanja, a najpopularniji su slušanje glazbe, meditacija, hodanje i ispijanje čaja. No, istraživanja su pokazala da je čitanje najučinkovitije za smanjenje razine stresa. Potrebno je samo 6 minuta da biste osjetili prve prednosti.

Čitanje ublažava nesanicu

Čitanje je jedno od najučinkovitijih načina za umirivanje i pripremanje za spavanje. Čitanje omiljene knjige pod blagom svjetlošću skreće misli sa svakodnevnih problema, umiruje i opušta.

Čitanje nas čini suosjećajnijima

Dok čitamo knjigu poistovjećujemo se sa događajima likova u knjizi. To nam pomaže razviti sposobnost suosjećanja s drugima.

Pod stresom ste? Opustite se u samo 5 minuta!

Čitanje poboljšava funkcioniranje mozga

Istraživanja su pokazala da su pozitivne promjene u funkcioniranju mozga vidljive već nakon nekoliko dana svakodnevnog čitanja.

Čitanje ublažava simptome depresije

Istraživanja su pokazala da je čitanje jedan od najučinkovitijih načina ublažavanja simptoma depresije, naročito ako čitate knjige za samopomoć i pozitivno razmišljanje.

Čitanje nas čini privlačnijima

Okolini je puno privlačnija osoba koja je načitana, inteligentna i educirana. Osoba koja može razgovarati o većini tema bez sumnje privlači pažnju okoline.

Istražite najznačajnije prednosti čitanja!

Čitanje poboljšava pamćenje

Svaki put kada čitate vježbate mozak. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito čitaju imaju manji rizik od nastanka demencije kasnije u životu.

Čitanje razvija kreativnost

Znanstvenici su ustanovili da čitanje pozitivno utječe na umjetničke vještine i kreativnost. Čitanje je naročito dobro za djecu jer im može pomoći u otkrivanju interesa.

Čitanje smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti

Mozak je organ, što znači da ga treba razvijati i trenirati, a svakodnevno čitanje je jedan od najboljih načina da to radite.

Čitanje pomaže djeci da postanu bolji učenici

Znanstvenici su ustanovili da djeca koja u ranoj dobi počnu redovito čitati daju bolje školske rezultate, u odnosu na djecu koja čitaju rijetko ili nikako.

Provjerite kako čitanje umiruje i ublažava stres!

Čitanje nas inspirira da postanemo bolje osobe

Osobe koje redovito čitaju su čak 3 puta sklonije pomoći drugima, u odnosu na osobe koje čitaju rijetko ili nikako.

Najnovije

Najčitanije